Landsstyreløn: 72.000 kr. om måneden plus goder

13. maj 2005 11:35

I sidste uge kom det frem, at landsstyremedlem Jens Naapaattoq ikke vil betale sin i forvejen ualmindeligt lave husleje på knap 3.000 kr. for et stort hus.

I de nyeste udgaver af Sermitsiak og AG melder Hjemmestyret, at Jens Naapaattoq endda har loven på sin side, og er i sin gode ret.

Men hvad har landsstyremedlemmerne ellers ret til?

Hvis vi starter med lønnen, er den på lige knap 60.000 kr. om måneden – og det gælder uanset om Landsstyremedlemmet også sidder i Landstinget, oplyser Landsstyrets sekretariat.

Lidt højere løn giver det at være Landsstyreformand eller Landstingsformand. Jonathan Motzfeldt og Hans Enoksen inkasserer hver knap 72.000 kr. om måneden.

Ved tiltrædelsen af et Landsstyremedlem betaler Hjemmestyret for flytningen af bohave og rejsen frem og tilbage. Og hvis ægtemanden eller konen vælger at blive boende i oprindelsesbyen, har han eller hun i resten af Landsstyremedlemmets periode, to frirejser om året til Nuuk. Det samme har i øvrigt alle Landsstyremedlemmets hjemmeboende børn under 18.

Når Landsstyremedlemmet kommer til Nuuk, er der vakantbolig, indtil møblerne når frem. Det kan være et hotelværelse, eller, som i Jens Napaattooqs tilfælde, hans nye landsstyrebolig.

Det er nu ellers ikke fordi det havde kostet så meget at betale huslejen. For selv om Hjemmestyret lejer de store landsstyreboliger af INI for mellem 6000 og 9000 kr. stykket, lejer Hjemmestyret boligerne videre til Landsstyremedlemmerne for mellem to og tre tusind kroner om måneden. Differencen betaler skatteborgerne.

Den sidste større post er repræsentation og rejser. Et Landsstyremedlem flyver altid på første klasse, og bor på gode hoteller, oplyser Landsstyrets sekretariat.

Ifølge Landsstyrets sekretariat er der ikke noget loft på repræsentationskontoerne. Der er heller ikke klare regler for hvad der er repræsentation eller ej.

Sagt på en anden måde, der står ingen steder at en tyve personers middag på en fin restaurant med god vin ikke er repræsentation. Der står heller ikke at det er. Det er op til revisionen og bagefter en politisk afgørelse, forklarer sekretariatet.

Jens Napaattoqs hus ligger på det der hedder Millionærpynten i folkemunde. De 209 kvadratmeter koster ham 2653 kr. om måneden.