Landsstyre: OK med politiundersøgelse

24. august 2005 13:10

Landsstyreformand Hans Enoksen er ikke bekymret over, at politimesteren i Grønland undersøger, om der er grundlag for at starte en efterforskning af sagen om repræsentationsfråds i landsstyret.

- Pengene kan være brugt forkert, men jeg tror ikke, at lovgivningen er blevet brudt, siger han.

Heller ikke IA-formand og landsstyremedlem for økonomi Josef Motzfeldt er bekymret. han mener, at det er på sin plads med en undersøgelse.

- Hvis politiet vil undersøge sagen, må de gøre det, siger IA-formanden.

Med politiets beslutning er der udsigt til to parallelle undersøgelser af overforbruget. I forvejen har landsstyreformand Hans Enoksen bedt Nuna Advokater om at undersøge, om hjemmestyret kan rejse et erstatningskrav i forbindelse med sagen.

Politiets skridt kommer, efter revisionsfirmaet Deloittes stærkt kritiske rapport om de tidligere landsstyremedlemmer Jens Napaattooq og Rasmus Frederiksens udgifter til repræsentation.

- Der er nogle konklusioner i den rapport om misbrug. Og det må selvfølgelig give mig anledning til nogle overvejelser, om der er grundlag for at indlede en undersøgelse, siger politimester Anders Linnet.

I første omgang beder politiet Hjemmestyret om at udlevere de relevante papirer om udgifterne. Og Anders Linnet understreger, at det endnu er for tidligt at sige, hvad sagen kommer til at ende med. Men der kan blive tale om en sigtelse for embedsmisbrug eller mandatsvig – det samme som Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte er tiltalt for.

Hvis der bliver tale om en egentlig efterforskning, skal Landstinget give politiet mandat til det videre arbejde.