Landbruget ramt af tørke

- Der er behov for snarlig krisehjælp til det tørkeramte landbrug i Sydgrønland! Sådan lyder opfordringen fra borgmesteren i Kommune Kujalleq, Jørgen Wæver Johansen i en pressemeddelelse.
Foto © : Mads Pihl/Visit Greenland
Skrevet af Karsten Sommer
20. august 2015 06:07

Borgmesteren beskriver hvordan der de sidste to måneder har været en usædvanlig lang tørkeperiode i Sydgrønland, hvor markerne på fåreholderstederne ligger brune og uproduktive hen. Den sidste rigtige nedbørsperiode var i dagene omkring den 20. juni.

- Siden da er der nærmest ikke faldet en dråbe, skriver Wæver Johansen.

Også planterne på fjeldet er ved at visne, med mindre foder til dyrene samt lav vægt for lammene til følge.

- Vi bør som land snarest komme vores landmænd til undsætning, ganske som man gør i andre lande, skriver borgmesteren, som ellers frygter at mange landmænd vil give op.

LÆS OGSÅ Fjeldbrand syd for Nanortalik

 

Tilladelse til ekstra foderskib

Han opfordrer blandt andet til at Naalakkersuisut snarest tillader anløb af et ekstra foderskib, som ekstraordinært kan transportere supplerende fodermængder ud til fåreholderstederne.

Han opfordrer ligeledes til at der ydes ekstraordinære foderlån til tørkeramte landbrugere, samt at alle fåreholdersteder får effektive vandingsanlæg til kunstvanding af markerne.

- Der er brug for snarlig handling og national solidaritet, slutter kommune Kujalleq-borgmesteren sit opråb til landspolitikerne.