Løkke advarer Johannesen

Danmark advarer Færøerne om, at et nyt færøsk forfatningsforslag strider mod grundloven og dermed de facto kan betyde et farvel til rigsfællesskabet, hvis det vedtages. Statsminister Lars Løkke Rasmussen opfordrer nu lagmand Kaj Leo Johannesen til at de to mødes.
Skrevet af Ritzau, Karsten Sommer
06. juli 2011 11:11

Det skriver statsminister Lars Løkke Rasmussen i et brev til Færøernes lagmand, Kaj Leo Johannesen, og opfordrer sin færøske kollega til, at de to mødes, inden forfatningen eventuelt bliver vedtaget.

- Ingen - hverken Lagtinget eller den færøske befolkning - kan være tjent med at der er uklarheder i forslaget, som kan skabe tvivl om Færøernes forfatningsmæssige stilling i riget, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Advarslen kommer, selv om Lagtinget ellers har forsøgt at imødekomme tidligere dansk kritik af forfatningen, som nu har været undervejs i ni år.

I maj vedtog Lagtinget således ved andenbehandlingen - med stemmerne 15 for og 14 imod - det reviderede forfatningsforslag, der skulle sikre, at Færøerne på trods af den ny forfatning, ikke endte med at blive løsrevet fra Danmark.

Men Justitsministeriet fastslår midlertidig i et 18 sider langt notat, at en sådan løsrivelse stadig kan blive resultatet.

Ifølge notatet indeholder forfatningsforslaget »bestemmelser, der synes uforenelige med grundloven«, og vil »kunne skabe usikkerhed i det internationale samfund om Færøernes folkeretslige stilling«.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener at færingerne gør sig selv en bjørnetjeneste ved at fremsætte forslaget:

- Forfatningen skal jo til folkeafstemning, og den vil aldrig blive vedtaget, når konsekvensen er en udmeldelse af rigsfællesskabet. Og så må færingerne i stedet vente mange mange år, før de kan prøve igen, siger han i følge Ritzau.