Canada Længe ventet rapport om myrdede kvinder er klar

Det var en ceremoni man aldrig havde set magen til … Næsten en "oprindelige folks kvinderevolution" - da kommissionen for forsvundne og myrdede kvinder i Canada mandag overgav dens rapport til Premierminister Trudeau
Foto: MMIWG
04. juni 2019 18:30
Versionist Connie Fontain

Det var som en bølge af rødt i museets store sal….. røde kjoler er symbolet på de forsvundne og myrdede inuit, indianer og Métis kvinder…. Der var bedstemødre, oldemødre, babyer, teenagers..mange bar store fotografier af de kære de alle havde mistet.

Den treårige undersøgelseskommission afholdt overrækkelses ceremonien på det Nationalhistoriske Museum med mange hundrede kvinder og andre, de fleste klædt i rødt…. Ceremonien varede lige ved fire timer.

Rapporten, Reclaiming Power and Place… Giv os vor magt og vor plads tilbage…  er på 1200 sider, og resultatet af 24 høringer der er holdt over hele Canada de sidste tre år, hvor 4000 familiemedlemmer og venner har afgivet vidneudsagn.

Stemningen i salen var elektrisk, fyldt med følelser og forventninger.. rapporten var ligeså.

Myndighederne havde måske forventet nogen få høflige anbefalinger, men det var det ikke…. det var 231 kampråb - calls to justice - om et nyt samfund i Canada, med et nyt og bedre liv for kvinder, bøsser, lesbiske og andre grupper.

Rapporten kalder det, de har været udsat for, for slet og ret et canadisk folkedrab.

Og samtlige talere understregede at NU er det nok … tingene SKAL ændres så vore liv og vore børns liv kan blive bedre.

Premierminister Trudeau modtog rapporten og lovede at oprette en national handlings plan. Derefter gik de 13 andre canadiske provins og territorie regeringsledere over scenen og modtog hver en kopi af Reclaiming Power and Place.

De støtter den alle. En kvinde revolution er begyndt.