Kvindernes kampdag - med fokus på mænd

Grønlands Ligestillingsråd opfordrer til større fokus på mænds vilkår og vil have mændene til at definere udfordringer og muligheder.
Foto © : Klausewitz/Flickr Creative Commons
08. marts 2016 04:12

I mere end 100 år er kvindernes rettigheder blevet markeret på Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts.

Men det er på tide at stille skarpt på mænds vilkår også, mener formanden for Grønlands Ligestillingsråd, Dorthe Korneliussen.

- Udfordringen for mænd, sådan som vi ser det, er, at de ikke er på højde med kvinder uddannelsesmæssigt for eksempel. Det er hos dem, de største ændringer pågår i de her år, både med hensyn til uddannelse, familielivet og bosætningsmæssigt, siger hun til KNR.

Mænd skal finde løsninger

Det er bl.a. nedgang i antallet af job inden for traditionelle erhverv som fiskeri og jagt, der giver mænd udfordringer. Samtidig gennemfører færre mænd end kvinder en uddannelse, og det giver det maskuline køn skarpere udfordringer end tidligere, vurderer Ligestillingsrådet.

Derfor vil rådet til efteråret invitere til et seminar, hvor mænd kan tale om udfordringerne - og løsninger.

- Mændene mangler et sted eller et rum, hvor de kan snakke om, hvilke vilkår de har i dagens Grønland. Hvor de i fred og ro kan definere, hvad det er for nogle ting, de godt kunne ønske var bedre, så de er med i dagens hverdag, siger Dorthe Korneliussen.

Kvinder og mænd skal hjælpe hinanden

Ifølge Ligestillingsrådet er der fortsat meget at kæmpe for, når det gælder kvinders vilkår og rettigheder i dagens Grønland også. Ifølge formanden er det dog tilfældigt, at rådet bruger kvindernes kampdag til at sætte fokus på mændene. 

Men mere ligestilling sker dog kun ved, at kønnene har fokus på hinanden, mener Dorthe Korneliussen.

- Hvis vi skal være ligestillede, skal vi jo se på hinanden som parter. Og hvis den anden er længere nede i ligestillingen, skal vi prøve at få det til at passe sammen.