Kvinde bag Arctic Circle Trail: Kend dine begrænsninger, når du vil vandre langt

Der er mange simple ting, alle bør huske for at holde sig mere sikker på fjeldet. Men det vigtigste er, at man ikke overvurderer egne evner, understreger en erfaren vandrer.
Mange af de lange vandreture her i landet foregår i dagesvis uden mobilforbindelse. Derfor er det ekstra vigtigt at tænke på sikkerhed og tage sine forbehold, inden man tager afsted. Foto © : Jiri Kalat/Destination Arctic Circle
22. juli 2024 07:53

Man skal altid være ærlig overfor sig selv, inden man tager på vandretur. Især når det gælder de lange af slagsen. 

Sådan lyder formaningen eller i hvert fald det vigtigste råd fra Lisa Germany, der er trails manager for Arctic Circle Trail mellem Sisimiut, hvor hun bor, og Kangerlussuaq. 

Hun er selv en ganske garvet vandrer, men trods det overvurderer hun aldrig egne evner, inden hun snørrer vandrestøvlerne. Hvis hun vurderer, at hun ikke kan klare en bestemt rute, tager hun ikke af sted. Alternativt tager hun som minimum af sted med en guide. Alt andet kan nemlig være farligt.

Serie: Sikker sommer

Sommeren er højsæson for at komme ud i naturen.

Men uanset om du har planer om at snøre vandreskoene eller starte båden, er det vigtigt at have sikkerheden i orden først.

I denne serie guider KNR dig til en mere sikker sommer til lands og til vands.

Som eksempel på sådan en vurdering bruger hun den vandrerute, hun selv arbejder med til daglig.

- Arctic Circle Trail er ikke den mest krævende rute i verden, men du skal stadig være i stand til at bære din mad i otte-ni dage, siger hun og fortsætter:

- Hvis du kun har været på dagsture, så skal du ikke gå den. Hvis du kun har gået flere dages vandreture, hvor alt er blevet transporteret for dig, så skal du ikke gå den. Hvis du har gået på flere dages ture, hvor du har båret alting selv, så kan du måske gå Arctic Circle Trail.  

En god vandreform kan ikke stå alene

Udover den fysiske formåen er det nemlig mindst lige så vigtigt, at man ved, hvordan man navigerer i terrænet og via kort, når man begiver sig ud i øde fjeldområder langt fra byer og bygder.

Uanset om man er alene eller vandrer med andre, så kan en nødsender være en uvurderlig hjælp, når uheldet er ude. Foto © : Dominik Starosz

Og så skal man kunne kalde på hjælp, hvis uheldet er ude, og her kommer et andet essentielt element ind i billedet.

- Vi anbefaler, at man altid har en personlig nødsender med, siger Lisa Germany. 

- Det er specifikt vigtigt på de lange ture. Når man går mange af de længere ruter her i landet, for eksempel Arctic Circle Trail, Nuuk-Kapisillit eller Narsaq-Qassiarsuk, så er der ingen mobilforbindelse undervejs, og hvis der sker der noget, skal du kunne kalde efter hjælp, forklarer Lisa Germany. 

Ulykker kan ramme alle

For selvom langt de fleste kommer helskindet igennem og aldrig får brug for senderen, så sker ulykkerne også. Alene i løbet af det seneste år har der for eksempel være seks nødopkald på Arctic Circle Trail, hvor redningstjenesten har måttet rykke ud.  

- Hvis du er midt på ruten, og du vrikker om, forstuver foden eller brækker et ben, eller der sker noget andet, som betyder, at du ikke kan gå. Hvordan kommer du så væk derfra?

- Hvis du er midt på Arctic Circle Trail, så der er fire fem dages vandring i begge retninger. Du skal have en vej ud og her er satellit den eneste måde, du kan få hjælp på, siger hun. 

Sådan kalder du på hjælp, når uheldet er ude

Der er flere forskellige muligheder, hvis man gerne vil have mulighed for at kalde på hjælp i en nødsituation. De tre mest almindelige er en personlig nødsender eller en såkaldt Personal Locator Beacon (PLB), en satellit-tracker eller en satellittelefon.  

PLB

En lille og simpel nødsender til envejs SOS-kald. Koster cirka 3000 kroner. Har en batterilevetid på 6-7 år og kræver ikke et abonnement.

Satellit-tracker

Ikke bare en nødsender. Nogle modeller indeholder også GPS-kort og mulighed for at sende besked hjem om, hvor man befinder sig. Den mest simple er en såkaldt SPOT tracker, mens den mest kendte er en såkaldt inReach fra Garmin, der i de større udgaver også kan modtage beskeder hjemmefra. Den mindste udgave af inReach koster omkring 3000 og kræver herudover, at man betaler til et abonnement. Kan oplades. Batterilevetiden, når den er tændt, varierer fra 75 timer og op til 30 dage alt efter brug.

Satellit-telefon

Kan ud over at kalde på hjælp også kommunikere mere omfattende med omverdenen på steder uden mobildækning. Kan for eksempel bruges til at foretage opkald. Iridium-satellittelefonen er det mærke, som har bedst dækning her i landet også. 

En Iridium koster mellem 10 og 20.000 kroner fra ny, men kan ofte lejes af turistoperatører nær kendte vandreruter. Kræver abonnement eller taletidskort. 

 

Kilde: Komud.dk, Garmin

Lisa Germany anbefaler, at man ser på samme måde som en sundheds- eller rejseforsikring. En slags "vandreforsikring", kalder hun det.

- Selv hvis du har en ven med som sikkerhed, så er det stadig fire-fem dages vandretur, før de kan kalde på hjælp, hvis man er midt på stien, siger hun. 

Ubehagelige overraskelser

Mange vandreulykker handler oftest om personlige uheld, der gør, at man ikke kan fortsætte turen. Men der kan også opstå andre former for nødssituationer, hvor en nødsender er god at have i bagagen. 

Sådan en episode opstod for nylig på Arctic Circle Trail. Her spottede en gruppe lokale vandrere det, de mente, var en isbjørn i terrænet nær Kangerlussuaq. Via deres medbragte nødsender lykkedes det dem at sende en simpel besked til redningstjenesten, som dermed kunne komme til undsætning.

- "Isbjørn" skrev de, da de aktiverede senderen, og så kunne redningstjenesten flyve ud og hente dem. Redningstjenesten kunne herefter overflyve området og forsøge at spotte bjørnen i tilfælde af, at det ville være nødvendigt at alarmere andre vandrere, fortæller Lisa Germany.

På Arctic Circle Trail er der på den midterste del af turen fire-fem dages vandretur til den nærmeste by eller bygd. Foto © : David Walther

Bjørnen er aldrig blevet bekræftet, men episoden cementerer, at det kan være en god tryghed kunne kalde på hjælp, mener hun. 

Og hvis man alligevel synes, at det er en smule overdrevet at skulle investere i en sattellitsender for at tage på vandreture, så er folkene bag Arctic Circle Trail i de senere år kommet skeptikerne i møde. 

De er nemlig begyndt at udlåne simple nødsendere til vandrere, der ikke selv ønsker at investere. I 2023 var disse udlånt cirka 60 gange, og man forventer, at det bliver nogenlunde det samme i år.