Kvanefjeldets ingeniører svarer på kritik

Miljøingeniørerne i firmaet Orbicon svarer nu på den hårde kritik fra miljøorganisationen Avataq.
16. maj 2014 16:04

I forrige uge sagde formand i Avataq, Mikkel Myrup, til Radioavisen, at han mener Orbicon, der laver miljøvurderinger for flere af de store projekterede mineprojekter, laver sjuskearbejde.

- Orbicon har ikke meldt noget ud om, hvordan man har tænkt sig i Kvanefjeldsminen at opbevare tailings (altså reststoffer) fra minen på en sikker måde, sagde Myrup.

Desuden sagde miljøforkæmperen, at de foreløbige miljøvurderinger af Isua-projektet og Kringlerne, som de ligger nu, ikke overbeviser ham om, at mineralerne kan udvindes på en sikker og forsvarlig måde.

Orbicon har ikke ønsket at stille op til noget interview og har kun sendt skriftlige kommentarer til KNR.

Til Myrups kritik svarer afdelingschef Per Møller-Jensen, at Orbicon ikke har lavet nogen endelig miljøvurdering af Kvanefjeldsprojektet endnu, men kun en forundersøgelse.

- Med hensyn til miljøkonsekvensvurderingerne for Isua- og Kringlerne-projekterne, så har vi i Orbicon nøje fulgt de retningslinjer, som Råstofstyrelsen har udarbejdet specifikt om miljøforhold og miner, skriver Orbicon-chefen.

- På nuværende tidspunkt er kun vurderingen for Isua projektet endelig godkendt af myndighederne, mens den for Kringlerne-projektet er i sidste del af høringsforløbet, og derfor stadig afventer myndighedernes endelige godkendelse, slutter Per Møller-Jensen.

Svarene fra Orbicon forholder sig ikke til anklager fra Avataq om omfattende copy-pasting uden kildeangivelse i selskabets miljøvurderinger og forundersøgelser.

I slutningen af april udkom en kritisk miljørapport om Kvanefjeldsprojektet skrevet af den hollandske ekspert i miljø- og energivurdering Jan Willem Storm van Leeuwen. Det største kritikpunkt i rapporten er, at der ikke er fundet nogen holdbar løsning for opbevaring af restprodukter fra sten- og metalstøv fra minen, de såkaldte tailings.