Kuupik rejser klimadebat i Landstinget

04. maj 2005 13:59

Grønland mangler viden om klimaforandringerne, ifølge IA’s landstingsmedlem Kuupik Kleist. For hvad sker der, når permafrosten under landingsbanerne smelter? Hvad skal fodre fiskerne, hvis hellefisken søger væk? Og kommer torsken mon tilbage, hvis det bliver varmere? Ligesom fangerne på kysten har også fritidsjægeren Kuupik Kleist har set tegn på klimaopvarmning.

- For eksempel inde i landet kan man se andre planter vokse de steder hvor vi går på rensdyrjagt, siger Kuupik Kleist.

Men hvor meget ved det offentlige Grønland egentlig? Hvem samler op på al informationen? Og hvad gøres der egentlig fra centralt hold, for at blive klar til de forandringer, der allerede er i fuld gang?

Ikke nok, mener IA’s Kuupik Kleist.

- Samfundet bør ruste sig til konsekvenserne af klimaforandringerne. De vil få indflydelse på erhvervslivet, vores økonomiske liv og bygge og anlægssektoren, siger Kuupik Kleist.

Men politikerne skal bruge mere viden for at kunne træffe de rigtige beslutninger, om hvordan Grønland skal forholde sig til klimaændringerne.

- Der er brug for at få samlet erfaringerne, siger Kuupik Kleist.

Klimadebatten er det andet af i alt tretten punkter på dagsordenen, i dag hvor Landstinget har sin 13. mødedag i Forårssamlingen.