Kuupik Kleist: Vi er en troværdig spiller i en ny klimaaftale

En ny international klimaftale står for døren. Men er Grønland overhovedet en troværdig spiller i det internationale samfund, når vores fortolkning af den tidligere klimaaftale pludselig ændrede sig i den nye 'Redegørelse for virkemidler til reduktion af drivhusgasser'. Kuupik Kleist erkender, at det er et problem.
03. december 2009 11:55

Hvis Danmark får ret i deres fortolkning af Kyotoaftalen, mangler Grønland at reducere CO2-udslippet med 8 procent. Hvis Grønland får ret, skal vi udøve en aktiv indsats. Uanset hvem, der løber med sejren, har Grønland endnu ikke levet op til sine internationale klimaforpligtelser. Og det er et problem, erkender Kuupik Kleist.

- Alvoren i at underskrive internationale aftaler ligger jo i, at det ikke er en ligegyldig aftale - især, hvis den er indgået under rammer, som en hel masse lande samtidig har tilsluttet sig. Det vil sige, der bliver jo holdt øje med en, og man bliver holdt til ilden i forhold til de forpligtelser, man har indgået, siger Kuupik Kleist.

Omfortolkningen af Kyotoaftalen kommer umiddelbart efter, at det for et halvt år siden blev klart, at vi aldrig kunne nå de 8 procent, som aftalen foreskriver, vi skal reducere vores CO2-udslip med. I den eventuelle nye klimaaftale sigter Grønland mod at reducere CO2-udslippet med 5 procent inden 2020. Men er den grønlandske troværdighed i en eventuel ny international aftale i orden, når vi kan omfortolke i vores forpligtelser?

- Vores troværdighed ligger i, at vi er i stand til at indgå internationale aftaler, og med den status vi har fået med Selvstyret, så er det klart, at vi skal ud og påtage os selvstændige forpligtelser som land og som samfund også med andre lande og også holde de aftaler, vi indgår, fastslår Kuupik Kleist.

Hvordan kan det internationale samfund så være sikker på, at Grønland ikke bare ændrer i teksten igen, hvis ikke den passer os?

- Fordi vi har kigget på, hvad der er realistisk, og vi har regnet på tallene. Vi har også taget forbehold for eksempel for fremtidig industri, som efter vores opfattelse ikke skal være omfattet af en reduktionsforpligtelse. Men i det hele taget være realitiske samtidig med, at man udviser den ansvarligehed, der er nødvendig, og også at man påviser, at man er en pålidelig aftalepartner.

I forhandlingsudspillet fra Grønland forpligter vi os til at reducere med 5 procent i det civile samfund inden 2020 udfra det niveau, som CO2-udslippet var i 2007.

Råstofområdet og nye energikrævende virksomheder vil vi ikke have nogen reduktionsforpligtelser på, og de holdes derfor helt uden for en eventuel ny klimaaftale.