Kuupik Kleist sonderer det politisk terræn

Det nye landsstyre bliver uden Siumut. Det stod klart, da hovedbetyrelsen i IA i dag valgte at bakke op om sin formand Kuupik Kleist og følge hans indstilling om, at partiet som forhandlingsleder skal danne regering uden om Siumut. Også selvom partiets formand Hans Enoksen i dag trak sig.

- Hovedbestyrelsen har tiltrådt min indstilling, sagde Kuupik Kleist efter mødet.

KNR: Dvs. det er stadig en koalition uden Siumut, du arbejder på?

- Ja.

Og så gik Kuupik Kleist i fuld gang med at sondere det politiske terræn. Efter at Siumuts afgående formand Hans Enoksen havde været til kaffe i fem minutter, var det Demokraternes tur til at forhandle med landets kommende landsstyreformand. Efter cirka en halv time på Kuupik Kleists kontor, kom parterne ud. Ingen af dem ønskede at kommentere, hvilke emner der var centrum for drøftelserne.

- Lige nu er det positivt, at vi taler sammen, og vi taler sammen senere, men Kuupik skal også tale med andre partier, og det er dér, vi står, sagde Demokraternes formand Jens B. Frederiksen efter mødet. Han lagde dog ikke skjul på, at partiet satser på at komme i regering.

- Vi har allerede udarbejdet nogle forslag til, hvad vi gerne vil have med i en eventuel koalitionsaftale. Og det stykke papir har jeg overgivet til Kuupik, sagde Jens B. Frederiksen.

KNR: Du har tidligere sagt, at I ikke har nogle hellige køer, er det stadig sådan?

- Det står stadig fuldstændig fast. Vi vil selvfølgelig forsøge at få så mange fingeraftryk på en koalitionsaftale som overhovedet muligt, men vi vil også være særdeles rimelige i forhold til det indbyrdes styrkeforhold. IA har jo fået et fantastisk godt valg, og vi er jo unægteligt noget mindre.

Efter mødet gik turen til Atassut, og ifølge partiformand Finn Karlsen er der god kemi med IA. Senere mødes Kuupik Kleist med Anthon Frederiksen fra Kattusseqatigiit Partiiat.

De største knaster i forhandlingerne med de øvrige partier bliver formodentlig spørgsmålet om uran-udvinding og skat, og der kan gå op mod halvanden uge, før koalitionen er på plads.

- Nu har vi ladet os fortælle, at Landstinget bliver indkaldt 12. juni, så da skal vi være færdige, siger Kuupik Kleist.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt