Kuupik Kleist kræver klar besked om IWC

17. maj 2006 16:40

Miljøminister Connie Hedegaard og udenrigsminister Per Stig Møller skal forholde sig til Danmarks status som hvalfangernation. Det mener IAs folketingsmedlem Kuupik Kleist.

Han har derfor sendt to såkaldte paragraf 20 spørgsmål til ministrene forud for det kommende årsmøde i Den internationale Hvalfangstkommission - IWC.

Miljøministeren skal svare på hvordan Danmark vil sikre at der kommer pålidelige tal om hvalbestandene. Gennem en årrække har der været kritik i IWC af manglende tal og viden om Grønlands fangst af store hvaler. Og hvert år har der været et ønske om bedre viden om bestandene. Hvordan har Danmark tænkt sig at opfylde disse ønsker? Spørger altså Kuupik Kleist.

Han vil også have udenrigsminister Per Stig Møllers forsikring om at Danmark ikke ændrer på den officielle holdning under dette års møde i IWC. Det skete sidste år, så den danske holdning endte med at være i strid med såvel Grønlands og Færøernes interesser.

Dengang kaldte direktør i Fangst- og Fiskeridirektoratet, Amalie Jessen, den danske kovending for et tillidsbrud og et svigt, der sendte arbejdsgruppen landende imellem ud på usikker grund.