Nedlæg fællesrådet, og lad Grønland få alle indtægter og afholde alle udgifter, når det gælder udnyttelse af undergrunden. Den grønlandsk-danske selvstyrekommissions arbejdsgruppe om ikke-levende ressourcer er stort set klar med deres anbefaling, fortæller gruppens formand Kuupik Kleist:
- Vi vil overtage hele lovgivnings- og administrationsområdet, når det drejer sig om råstoffer. Det vil betyde, at vi vil anbefale, at Fællesrådet (den instans der deler Danmark og Grønlands kompetencer på området, red), bliver nedlagt.
Sådan lyder arbejdsgruppens anbefaling til Selvstyrekommissionen, når det gælder udnyttelse af undergrunden. Det svarer nogenlunde til den såkaldte færøske model, som gruppen da også har skelet grundigt til.
Men der er dog en ting Kuupik Kleist ikke nævner her, og som også ligger udenfor arbejdsgruppens kompetencer at beslutte.
I den færøske model ligger der nemlig også det, at et økonomisk udbytte på undergrunden fratrækkes i bloktilskuddet.
Og den del af den færøske model skal naturligvis også med, siger menigt medlem i Kuupik Kleists arbejdsgruppe, det danske folketingsmedlem for SF Kristen Touborg Jensen.
Der er også det mere principielle spørgsmål om ejendomsretten til undergrunden – den såkaldte overhøjhedsret. En grønlandsk overtagelse har af eksperterne altid været anset som modstridende med grundloven.
Men også her aner Kuupik Kleist, på baggrund af Danmarks nu skriftlige anerkendelse af Grønlænderne som et folk, lys forude.
- I de seneste dage er der sket et skred med hensyn til fortolkningen af folkeretten og det grønlandske folks status i forhold til den. Og det kan gå hen og få en betydning for spørgsmålet om ejendomsretten til jorden. siger Kuupik Kleist, som vil tage det spørgsmål op igen hen imod slutningen af den grønlandsk-danske selvstyrekommissions arbejde.