Kuupik: Dronningen viste respekt

Byen Qullissat ligger i dag stille hen, som et fortidsminde fra en anden tid, hvor der var mennesker i gaderne og liv på havnen. Men i går kom byen til livs igen.
Skrevet af Andrea Christiansen
15. juli 2015 09:19

 

Den gamle kulmineby blev nedlagt i 1972 og byens borgere blev flyttet til andre egne af landet.

I går var der dog igen liv i Qullissat. Dronning Margrethe og prinsgemalen har nemlig valgt, at deres sommertogt i år skal gå forbi den nedlagte by. 

 

Dronning viste respekt

Kuupik Kleist voksede selv op i Qullissat, og han glæder sig over, at regentparret besøger hans hjemstavn. De viser respekt for de gamle Qullissatborgere, siger han.

Endeligt glæder Kuupik Kleist sig over, at historien om den gamle kulmineby nu blusser op igen i de danske medier.

- Der bliver skrevet om, hvilke konsekvenser lukningen af Qullissat har haft, både for de enkelte personer og familierne. Og den politiske betydning det haft med hentydning til, at befolkningen i Grønland fik en politisk opvågning, fortæller Kuupik Kleist.

Historien om Qullissats særlige rolle i Grønlands moderne historie er noget som fylder i de danske aviser i disse dage.

 

Søsteren gav prinsessen blomster

Kuupik Kleists har selv rejst med den kongelige familie flere gange, og hans familie stod også på kajen og modtog den daværende prinsesse, da hun tilbage i 1960 besøgte Qullissat under ganske andre omstændigheder. 

- Dels så var det min storesøster, der under deres besøg i 1960 gav dronningen, eller den daværende prinsesse blomster ved deres ankomst til Qullissat. Det har da selvfølgelig ikke en meget stor personlig betydning, men det er da noget, vi snakker om en gang i mellem, fortæller Kuupik Kleist.