Kuupik: Alt er på bordet

Der er ingen vej uden om reformer, som kommer til at ændre drastisk på samfundets indretning, understreger formanden for Naalakkersuisut, efter Skatte- og Velfærdskommisionen har fremlagt sine anbefalinger.
Skrevet af Mads Fisker
10. marts 2011 09:14

Sidste år var modstanden stor, da politikerne barslede med en afgift på brændstof, og Kuupik Kleist erkender da også, at der ligger en stor opgave i at overbevise befolkningen om nødvendigheden af de indgreb, kommisionen foreslår, og formanden for Naalakkersuisut altså tilslutter sig.

- Èt er helt sikkert: Vi bliver nødt til at lave reformer. Vi skal ændre på mange af de strukturer, vi lever med i dag; der er ingen vej udenom. I det store billede er en miljøafgift derfor bare en lille brik. Man skal huske på, at en helt central del af den opgave, vi har stillet kommisionen er, at hele den samlede pakke skal føre til mere lige levevilkår. Og bidrage tydeligt til, at dem med de laveste indkomster får en større andel af kagen og en bedre levestandard, siger Kuupik Kleist.

Kommisionen anbefaler blandt andet lavere skat på arbejde, flere afgifter, bedre skoler, obligatoriske pensionsopsparinger og boligskat. Kuupik Kleist vil ikke afvise så meget som et eneste af de mange forslag, kommisionen er kommet med, men nogle står selvsagt foran andre.

- Jeg synes, at et af de mest væsentlige handler om, at vi skal gøre det offentlige system mere gennemskueligt og forståeligt for enhver. Det ligger mig blandt andet også nær, at arbejdsfri indtægter bliver beskattet, og i det hele taget vil jeg ikke på forhånd afskrive nogle af indstillingerne og forslagene, siger formanden for Naalakkersuisut, der understreger vigtigheden af en bred folkelig debat, før politikerne begynder at tage beslutninger på baggrund af kommisionens anbefalinger.

- Men det haster også, så allerede til efteråret må man forvente, at vi tager hul på det, siger Kuupik Kleist.