Kulturmødeambassadør afliver danske grønlænder-fordomme

Grænseforeningen i Danmark har søsat et projekt, hvor unge med forskellig etnisk baggrund skal aflive fordomme blandt danskerne, blandt andet over for grønlændere.
Skrevet af Martine Lind Krebs
28. august 2013 05:41

Man behøver ikke være enten-eller. Man kan sagtens være både-og. Sådan lyder hovedbudskabet, når Grænseforeningens 35 unge kulturmødeambassadører tager rundt i Danmark for at tale om, hvordan det er at være opvokset med mere end en kultur.

Dagens møde i værestedet Drys Ind på Amager, der er et tilbud til ensomme eller sårbare mennesker, startede med en gættekonkurrence. Deltagerne skulle gætte hvem af de tre kulturambassadører fra Grænseforeningen, der har gået i dansk folkeskole, hvem der har flest søskende, og hvem der har boet længst i Danmark. I panelet var dansk-pakistanske Mariam, dansk-tyske Lennart og dansk-grønlandske Malu Fleischer. Bindestregs-danskere, som de kalder sig.

- Igennem hele min opvækst har jeg følt en form for splittelse mellem det at være dansker og grønlænder, siger Malu Fleischer, der er vokset op i Aarhus, men flyttede til Grønland som teenager.

- Det var rigtig forvirrende for mig, fordi jeg er vokset op i den tro, at jeg var 100 procent grønlandsk, men da jeg kom til Grønland, fandt jeg ud af, at der var mange, der havde fordomme over for grønlændere som mig, der kun taler dansk, siger hun.

I sit oplæg på dagens dialogmøde, fortalte hun blandt andet, hvordan hun i Grønland er blevet hånet, fordi hun ikke taler grønlandsk. Hun håber især at kunne give danskerne en større viden om Grønland, som kan gøre dem i stand til at se på grønlændere på en anden måde.

- Når jeg er i Danmark møder jeg fordomme som, at grønlændere er alkoholikere og ikke klarer sig så godt. Da jeg blev en del af Kulturmødeambassadørerne var det rart at få lov til at fortælle folk om, hvordan det er at vokse op som del af en minoritet. Når man snakker om fordomme, er det nemmere at gøre op med dem, siger hun.

Kulturmødeambassadørerne planlægger også at arrangere dialogmøder i Grønland, oplyser Malu Fleischer, der også er kendt som sangerinde og blandt andet optrådte på Copenhagen Songwriter Festival for nyligt.