Krav om større helbredsundersøgelse i Qaanaaq

28. oktober 2005 11:07

Landsstyremedlem for sundhed, Asii Chemnitz Narup, kræver mere omfattende helbredsundersøgelser af befolkningen i Qaanaaq og Narssarssuk, end det den seneste Risø-rapport lægger op til.

Baggrunden for kravet er den radioaktive plutonium-forureningen, der stammer fra et amerikansk bombefly, der styrtede ned i 1968. Rapporten fra Forskningscentret Risø viser, at der er spor af plutonium ikke bare i havet, men også i jordoverfladen ved Narssarssuk.

Efter et besøg i området sammen med landsstyreformanden mener Asii Chemnitz Narup, at Hans Enoksen bør presse den danske regering til at gå længere, end rapporten faktisk lægger op til:

- Det er vigtigt at lave fornyede helbredsundersøgelser, der er bredere, end dem man har foretaget indtil nu. Der er et stort antal mennesker, der lider af hudsygdomme, og vi er nødt til at finde ud af årsagen. Desuden var der børn i Narssarssuk, da flyet styrtede ned. De er voksne i dag, og jeg synes, de har krav på en helbredsundersøgelse, siger Assi Chemnitz Narup.

Hun tilføjer, at der bør laves en ny høring, som bør foregå i Qaanaaq.

- Jeg så gerne, at man byttede roller og sagde, at eksperterne er de mennesker, som bor og lever i det samfund, og som har hel præcis viden om før og efter 1968.