Den nye formand for KNAPK kræver, at kvoten på 1.000 tons krabber, der er tildelt EU, skal tilbage på grønlandske hænder.
Det krav er landsstyremedlem for fangst og fiskeri, Rasmus Frederiksen lydhør overfor.
- De kystnære krabbefiskere har ikke nok krabber at fange. Det kan betyde, at krabbefiskeriet risikerer at skulle stoppes. Derfor vil jeg have EU’s kvote tilbage til krabbefiskerne på kysten, siger den nyvalgte formand for KNAPK, Peter Olsen.
Men Grønland har indgået en aftale med EU, som løber fra i år og frem til slutningen af 2006. Den aftale kan ikke uden videre ophæves.
Ifølge aftalen skal Grønland stille tre kvoter til rådighed for EU. De tre kvoter består af 4.000 tons rejer i Vestgrønland, 5.675 tons rejer i Østgrønland og så de 1.000 tons krabber i Vestgrønland. For at få adgang til kvoterne betaler EU 320 millioner kroner til Grønland.
Direktoratet for fangst og fiskeri indleder forhandlinger med EU om en ny aftale om kvoterne, når den nuværende udløber i 2006.
Ved de forhandlinger vil Peter Olsen via sit formandskab i KNAPK kræve, at kvoten bliver flyttet til Grønland.
Noget tyder på, at han kan komme igennem med sit krav.
Landsstyremedlem for fiskeri og fangst, Rasmus Frederiksen siger, at direktoratet vil arbejde for at nedskære EU’s kvote på 1.000 tons krabber. EU opbruger nemlig ikke sin kvote. Sidste år blev 700 tons krabber tildelt de kystnære fiskere, fordi EU ikke havde brugt hele kvoten. Forberedelserne til at forny aftalen med EU er allerede sat i gang. De første møder foregår i Ilulissat fra d. 6.- 9. maj i år.
- Der er vi politisk åbne overfor forslag om at ændre i fordelingen af kvoter, lyder det fra Rasmus Frederiksen.