Kræftpatienter dør af følgesygdomme

Mange kræftpatienter dør ikke af selve kræftsygdommen, men derimod af følgesygdomme som underernæring og lungebetændelse. Det fremgår af en undersøgelse om grønlandske kræftpatienters overlevelse, som læge og ph.d.-studerende Ramon Gordon Jensen fra Rigshospitalet har lavet, skriver Sermitsiaq.
Skrevet af Karsten Sommer
24. juli 2009 06:24

Sundhedsvæsnets opfølgning af patienter, der efter endt behandling på Rigshospitalet vender tilbage til Grønland, er så dårlig, at kræftsygdommen ofte får selskab af følgesygdomme, fordi patienterne har svækket immunforsvar.

Ramon Gordon Jensen har undersøgt, hvordan det er gået 125 grønlandske patienter, der har været behandlet på Rigshospitalet for den såkaldte hoved-hals-kræft i perioden fra 1994 til 2003.

Undersøgelsen viser, at chancerne for at overleve er meget dårlige for grønlandske patienter, selvom de får en lige så god behandling på Rigshospitalet som danske patienter.

Det skyldes dels at kræften bliver opdaget for sent, men altså også at behandlingen ikke følges godt nok op, når patienterne vender hjem til Grønland.