VIDEO Kræftpatient klager over sen behandling

En knude udviklede sig til kræft, mens Mads Peter Grønvold ventede på at komme i behandling.
27. oktober 2014 11:49

Mads Peter Grønvold gik til lægen, da han opdagede blod i sin afføring i juni 2012. Og her fandt lægen en knude i hans endetarm.

- Han fortalte mig, at jeg straks havde brug for en behandling for at blive rask, og jeg regnede med, at jeg så blev skrevet op til et behandlingsforløb, fortæller Mads Peter Grønvold til KNR.

Lægen anbefalede, at knuden blev fjernet, men Mads Peter Grønvold kom ikke i behandling. Han gik efterfølgende forgæves på sygehuset, hvor han spurgte til, hvornår knuden skulle fjernes. Men det skete først 22 måneder senere, hvor knuden havde udviklet sig til kræft.

- Jeg mener, hvis man havde behandlet mig lige fra start af, så havde jeg ikke fået kræft, siger han.

 

Stor personaleudskiftning er en stopklods
Neriuffik, Kræftens Bekæmpelse i Grønland, ser mange eksempler på, at behandlingen kommer for sent i gang, og kræften derfor er langt mere alvorlig.

- For stor udskiftning blandt det administrative personale og de tilkaldte læger i Sundhedsvæsenet kan i nogle tilfælde betyde, at behandlingsforløb bliver trukket i langdrag, siger Sara J. Brandt, formand for Neriuffik.

Mads Peter Grønvold har i forbindelse med kræftbehandlingen i Danmark mødt flere andre patienter med lignende sygdomsforløb. Han mener derfor, der skal gøres noget ved den store udskiftning af lægerne.

- Alle mennesker bør behandles på lige fod. Ligesom behandlingen af patienter bør ske tidligere og mere kontinuerligt, siger han.

 

Overlæge tilfreds med behandlingen
Ledende overlæge på Dronning Ingrids Hospital, Knud Erik Kleist, gør dog opmærksom på, at Mads Peter Grønvold henvendte sig til sit lokale sundhedsvæsen i januar 2014. Han blev visiteret inden for en måned og indlagt i marts, undersøgt og sendt til Danmark, hvor han blev opereret i april.

Knud Erik Kleist mener godt behandlingen kunne have gået hurtigere, men behandlingsforløbet er langt fra så slemt som det billede, Mads Peter Grønvold har tegnet.

 - Ja, det kunne være gået hurtigere, i bedste fald seks-syv uger, hvis forholdene i Grønland var optimale - indenrigstrafikken, sengeplads- og undersøgelseskapaciteten på Dronning Ingrids Hospital, samt at special-hospitalet i Danmark kunne modtage patienten med det samme efter udredning i Grønland.

- Kemokurbehandling kan tidligst påbegyndes fire uger efter operation, hvis forløbet er ukompliceret, skriver den ledende overlæge på Dronning Ingrids Hospital til KNR.