Kræftknuder opdages i god tid

Markant færre danske kvinde får stillet diagnosen brystkræft, viser helt nye tal. Ifølge Kræftens Bekæmpelse skyldes det, at flere kræftknuder bliver opdaget i god tid på grund af tilbud om mammografi screening til hele landets kvinder mellem 50 og 69 år. Det skriver dr.dk.
02. maj 2012 13:34

I 2010 fik 750 færre kvinder diagnosen brystkræft i forhold til året før.
Det er et kraftigt fald, som afløser to års lige så heftig stigning. Tallene toppede i 2009 med 5.692 nye diagnoser.

- Det er dejligt at se, at vi finder alle de her kræfttilfælde, og hvis det sker som det gør alle andre steder, så kan det snart ses på overlevelsesstatistikkerne, siger Iben Holten, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

I Danmark har man tilbudt mammografiscreening siden 2008.

Der har den seneste tid været stor debat om mammografi, hvor kritikken lød at mammografien førte til en overbehandling af kvinder, der reelt ikke havde udviklet brystkræft, men hvor der 'kun' var fundet forstadier til sygdommen.

Også her i landet har der været debat om mammografi. Johanne Olsen, forkvinden for Kræftens bekæmpelse i Grønland, har tidligere på året udtalt, at hun mener, kvinderne i Grønland bliver forskelsbehandlet i forhold til kvinder i Danmark, da de ikke får tilbud om mammografi.

I 2009 ville Kræftens Bekæmpelse donere en mammografi-scanner til det grønlandske sundhedsvæsen, som sundhedsvæsenet dog afslog på grund af store medfølgende ekstraudgifter.

- Skal vi give samme forebyggende behandling som i Danmark, vil det betyde, at vi skal tilbyde screeninger af 3.500 kvinder om året. Og kun 20 procent af dem bor i Nuuk. De øvrige 80 procent skal til Nuuk for at blive undersøgt. Det betyder meget stor transportomkostninger.

- Og samtidig vil det blive en meget, meget stor opgave med betydeligt flere ansatte til at håndtere og planlægge de mange undersøgelser, udtalte Agathe Fontain i februar måned.

I Grønland har i alt 193 kvinder fået diagnosen fra 1996 til 2009.