Kræftens Bekæmpelse satser på 700.000 kroner i raslebøssen

I dag har folk over hele landet været ude med raslebøsserne for at samle ind til Kræftens Bekæmpelse, Neriuffik. Foreningens formand Johanne Olsen håber på, at der lander omkring 700.000 kroner i raslebøsserne. Pengene skal bruges på nye informationspjecer.
04. oktober 2009 16:35

Over alt i landet har Kræftens Bekæmpelse i dag ringet på døren. Med raslebøssen i hånden er der samlet ind ved årets store landsindsamling.

- Vi vil på landsplan gerne op på 700.000 kroner, og vi ved, at der er flere bygder end sidste år, som også samler ind, og det er medvirkende til, at vi tror på et godt resultat også i år, siger formanden for Kræftens Bekæmpelse Johanne Olsen.

I Nuuk er en del af raslebøsserne allerede talt op, og der er indtil videre indsamlet 45.000 kroner i hovedstaden.

Pengene fra årets indsamling skal blandt gå til 7 nye informationspejcer, som udkommer i december.

- Vi er i gang med at få oversat flere af Kræftens Bekæmpelses pjecer blandt andet om de forskellige kræftsygdomme. Derudover er vi i gang med et stort projekt på både dansk og grønlandsk om, hvilke rettigheder man har, når man rammes af kræft. Det kan eksempelvis være økonomisk og socialt, forklarer Johanne Olsen.

Derudover skal der bruges penge på legater og et nyt rådgivningscenter. Johanne Olsen mener, at der lige nu er allermest brug for at sætte ind over for de pårørende, som har meget svært ved at rejse med til enten Nuuk eller Danmark, når en af deres nære skal i kræftbehandling.

- Der er et stort behov for at gøre det muligt for pårørende at rejse med. For ofte skal man rejse langt væk fra ens hjem i længere tid eksempelvis fire måneder. Så støtten fra familien er noget af det aller-vigtigste. Man siger jo, at når man har familien i nærheden, så er der bedre muligheder for at blive rask igen, forklarer Johanne Olsen.

Hvert år kommer der 80 nye kræfttilfælde i Grønland. De mest udbredte kræftformer er brystkræft og lungekræft.

26 personer har været ude med raslebøssen i Nuuk - hvor mange, der har været på landsplan, vides ikke endnu.