Kontorfolk skal hjælpe i Nuuks socialforvaltning

Skrevet af Karsten Sommer
06. juni 2005 16:48

De sociale problemer i Nuuk er så massive, at socialforvaltningen er tæt på at bryde sammen. Nu overvejer kommunen at uddanne almindeligt kontorpersonale til at give en hånd med.

-Vi laver brandslukningsarbejde konstant, og det er ikke til at holde ud, sagde lederen af Nuuk Kommunes Socialforvaltning, Karen Jensen, i fredags om de ekstremt pressede arbejdsforhold i forvaltningen. Borgmester Agnethe Davidsen erkender at der er et problem.

- Vi er fuldstændig klar over at der er stort pres på medarbejderne i vores socialforvaltning. Problemet er at det er meget svært at rekruttere uddannede socialrådgivere, fordi vi ikke giver nok i løn. Når nogen søger, er det første de spørger om, lønnen. Og når de hører hvad vi giver, trækker de ansøgningen tilbage.

-Og vi kan ikke bare give mere i løn. Det må vi ikke, for lønningerne er aftalt i overenskomsterne mellem Hjemmestyret og organisationerne.

Agnethe Davidsen er godt klar over at en løsning af lønproblemerne kan have lange udsigter, derfor overvejer kommunen andre løsninger.

- Hvis vi ikke kan rekruttere uddannede socialrådgivere, så kunne vi måske give f.eks. vores uddannede kontorpersonale et tre måneders kursus indenfor det sociale område, så de kunne hjælpe til fremover i forvaltningen.

De grønlandske socialchefer kritiserede i sidste uge kommunerne for at tænke for meget i prestigeprojekter som lufthavne og veje – og for lidt på at få løst de sociale problemer. Føler Agnethe Davidsen sig ramt af den kritik?

- Nej. For man skal også huske på at hvis vi bruger alle pengene til sociale foranstaltninger, hvad sker der så hvis kassen bliver tom? Vi bliver nødt til at satse på erhvervsudvikling, så der fortsat er penge i kommunekassen. Det er en af vores opgaver. Vi har brugt mange, mange penge på socialområdet, og det satser vi fortsat på, slutter Nuuks borgmester Agnethe Davidsen.