Kommuner vil selv bestemme fremtid

17. maj 2006 06:22

I dag indleder Kommunernes forening, Kanukoka, sit delegeretmøde i Ilulissat. Det kommer til at handle om den kommunale struktur og hvordan kommunerne fremover kan styrkes. Enten gennem sammenlægninger eller samarbejde.

- Jeg håber, at det lykkes os at sende et klart signal til landsting og Hjemmestyret, siger den fungerende formand, Karl Lyberth. Han påpeger at Kanukoka allerede er i gang med at finde ud af hvordan kommunerne kan blive stærkere, enten i form af samarbejde eller sammenlægning.

- Vi har førertrøjen på og den skal vi bibeholde, så vi ikke bliver løbet over ende af Landstinget eller Hjemmestyret hvor de pådutter os forskellige ting, siger Karl Lyberth.

Kanukokas bestyrelse udtrykte i øvrigt i går solidaritet med Qaanaaq Kommune og dens befolkning på grund af en særdeles anstrengt økonomi.

Bestyrelsen understreger at kommunen allerede i 2003 har orienteret om sin svage økonomi og blandt andet foreslået, at en del af skatteindtægterne fra Thule-basen omdirigeres til udviklingsprojekter i Qaanaaq. I dag tilfalder pengene udelukkende landskassen.