Kommunalreform kan sættes i gang til efteråret

09. maj 2006 17:04

Dagens strukturdebat i Landstinget om en kommunalreform gav løfter om, at tinget til efterårssamlingen vil træffe den overordnede beslutning om en ny kommunal struktur i Grønland fra 2009.

Landsstyreformand Hans Enoksen citerede i sit forelæggelsesnotat et afsnit fra Selvstyrekommissionens betænkning: ” Et samfund, der benytter næsten halvdelen af sin arbejdsstyrke til servicering af borgerne, har alvorlige strukturproblemer”. Det er det reformen skal afhjælpe med en slankere administration, fire kommuner i stedet for 18. De får til gengæld styrke til at en række store opgaver kan overføres fra Hjemmestyret til kommunerne, f.eks. døgninstitutioner, handicapområdet og boliger.

I landsstyrekoalitionen har Atassut haft rollen som mest tøvende med hensyn til reformen. - Men det er ikke selve reformen, vi er tøvende over for, siger partiets ordfører på området, Ellen Christoffersen.

- Vi synes, strukturudvalget har været for fokuseret på lige netop fire kommuner, så det nærmest minder om tvang. Atassut ønsker at de nye kommuner dannes på frivillig basis. Men jeg synes, at de to øvrige landsstyrepartier i dag har været imødekommende med hensyn til de analyser og beregninger, vi har efterlyst, siger hun.

Siumuts ordfører, Jens Lars Fleischer, borgmester i Uummannaq og tidligere formand for kommuneforeningen Kanukoka, var også meget tilfreds med dagens struktur debat. Men han så anderledes end Ellen Christoffersen på spørgsmålet om tvang i de kommende kommunale ægteskaber.

- Det er en mulighed som vi politikere i samarbejde med borgerne har for at gennemføre den ønskede reform på det kommunale område, siger Jens Lars Fleischer.

De nye kommunalbestyrelser skal ifølge planen starte som ”overgangsudvalg”, mens de gamle kommuner afvikles. Ifølge tidsplanen skal overgangsudvalgene starte i 2008 året og vælges i 2007.