Kommunaldirektør hyrede eget tidligere firma til stor kommunal kontrakt

Kommunen mener, at Søren Stach Nielsen var inhabil, da han som kommunaldirektør hyrede et selskab, som han selv har stiftet, til at lave undersøgelser for kommunen. Ekspert i forvaltningsret er uenig.
Søren Stach Nielsen
Søren Stach Nielsen har blandt andet været direktør i Formandens Departement og departementschef i Departementet for Natur og Miljø. Arkivfoto. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak
14. april 2020 06:27

Fire måneder nåede Søren Stach Nielsen at besidde posten som kommunaldirektør i Avannaata Kommunia.

26. november 2019 sendte Avannaata Kommunia en kortfattet pressemeddelelse om, at kommunaldirektøren var fratrådt, og at man havde indgået en fortrolig fratrædelsesaftale.

Ud over dette ville kommunen ikke fortælle mere om den pludselige afsked.

KNR har dog talt med en række personer i kommunen med kendskab til forløbet. Ingen ønsker at stå frem, men alle personerne fortæller uafhængigt af hinanden, at Søren Stach Nielsen blev afskediget, efter at han hyrede rådgivningsvirksomheden Sulinuuk til en stor kommunal undersøgelse.

Headhuntet som erfaren embedsmand

58-årige Søren Stach Nielsen tiltrådte som ny kommunaldirektør i Avannaata Kommunia 15. juli 2019. Han blev headhuntet til stillingen, på baggrund af et cv der blandt andet indeholder en stilling som direktør i Formandens Departement og departementschef i Departementet for Natur og Miljø.

LÆS OGSÅ Avannaata Kommunia pisortaanermik nutaamik atorfinititsivoq

Den erfarne embedsmand skulle blandt andet stå for en større omstrukturering af ledelsen i kommunen, som stod med for mange direktører efter kommunedelingen af Qaasuitsup Kommunia i 2018.

Derudover stod Avannaata Kommunia foran et større arbejde med at undersøge kommunens socialområde. Et område, der flere gange har fået kritik fra Inatsisartuts Ombudsmand.

Til sådanne undersøgelser hyrer kommunen private virksomheder.

Rådgivningsvirksomheden Pointer Search havde tidligere løst opgaver for kommunen. Selskabet havde eksempelvis stået for at finde passende kandidater til stillingen som kommunaldirektør, som endte med at blive besat af Søren Stach Nielsen.

I kommunen var der en forståelse om, at det var Pointer Search, som også skulle løse de kommende opgaver for kommunen. Men da Søren Stach Nielsen tiltrådte som kommunaldirektør, meddelte han Pointer Search, at virksomheden ikke skulle lave undersøgelserne.

I stedet hyrede han rådgivningsvirksomheden Sulinuuk, som han selv stiftede i 2018.

Ifølge flere personer tæt på forløbet hyrede han Sulinuuk uden at rådgive sig med nogen i socialforvaltningen og uden at undersøge tilbud fra andre virksomheder.

Solgte Sulinuuk

24. maj 2019 blev det offentliggjort, at Søren Stach Nielsen skulle være ny kommunaldirektør, og tre dage senere solgte han Sulinuuk til Ramsdal Gruppen, som ejes af Karl-Erik Ramsdal.

Han solgte altså virksomheden over en måned før, han tiltrådte. Det ændrer dog ikke på, at kommunens advokat vurderer, at han har brudt loven om inhabilitet.

Derudover mener kommunen, at han har handlet i strid med god forvaltningsskik ved ikke at rådgive sig med personer i kommunen om beslutningen.

Ekspert uenig

Reglerne om inhabilitet er ikke sort/hvid. Det vil altid være en vurdering fra sag til sag, om en person er inhabil.

KNR kan ikke få indsigt i advokatens vurdering, da der er tale om følsomme personoplysninger, men ud fra de oplysninger, som KNR fremlægger, mener Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, ikke, at Søren Stach Nielsen er inhabil, fordi han havde solgt alle sine andele i virksomheden.

Tidslinje:

18. maj 2018: Søren Stach Nielsen stifter iværksætterselskabet SuliGreenland Holding IVS.

 

27. juni 2018: Søren Stach Nielsen stifter SuliNuuk gennem SuliGreenland.

 

24. maj 2019: Avannaata Kommunia ansætter Søren Stach Nielsen som kommunaldirektør fra 15. juli.

 

27. maj 2019: Søren Stach Nielsen sælger SuliNuuk til Ramsdal Gruppen Holding ApS.

 

15. juli 2019: Søren Stach Nielsen tiltræder som kommunaldirektør i Avannaata Kommunia.

 

26. november 2019: Kommunen indgår en fratrædelsesaftale med Søren Stach Nielsen.

- Jeg mener, det er forkert. Man kan kun være inhabil, hvis der stadig er en interesse. Man kan ikke være inhabil på grundlag af nogle gamle forhold, som ikke eksisterer længere, siger professor Sten Bønsing.

Professoren i forvaltningsret forklarer, at kommunen eksempelvis skal kunne bevise, at Søren Stach Nielsen har fået en økonomisk gevinst ud af det. Og det kan kommunen ikke.

Kommunen var dog også utilfreds med, at Søren Stach Nielsen som helt ny i kommunen ikke spurgte andre til råds, da han tog beslutningen om at give kontrakten til Sulinuuk. Det kan også være en forklaring på, at Søren Stach Nielsen mistede jobbet.

- Han kan sagtens have brudt nogle interne regler for, hvordan man bør håndtere sådan noget, siger professor Sten Bønsing.

KNR har fået aktindsigt i kommunens kontrakter med Sulinuuk. Her fremgår det, at aftalen endte med at koste kommunen 516.436 kroner og 75 øre. På trods af at kommunen løbende begyndte at undersøge forløbet, gennemførte Sulinuuk opgaverne.

Fik fratrædelsesaftale med

Selv om at Søren Stach Nielsen hyrede sit gamle selskab i løbet af hans første dage som kommunaldirektør, gik der godt fire måneder, før han mistede sit job.

KNR har talt med en række personer med kendskab til forløbet. De fortæller, at flere personer i kommunen begyndte at stille spørgsmålstegn ved, om det var foregået efter reglerne, da Sulinuuk blev hyret.

Kommunen fik derfor en advokat til at se på forløbet. Advokaten vurderede, at Søren Stach Nielsen havde handlet i strid med loven, og han blev øjeblikkeligt bortvist.

LÆS OGSÅ Efter fire måneder: Kommunaldirektøren i Avannaata Kommunia er fratrådt

26. november udsendte kommunen den korte pressemeddelelse om, at kommunaldirektøren var fratrådt, og at man havde indgået en fortrolig fratrædelsesaftale.

Den fratrædelsesaftale er dog kommet i KNR’s besiddelse, og den viser, at Søren Stach Nielsens advokat fik forhandlet sig frem til en fratrædelsesaftale på 661.217 kroner.

KNR har fremlagt forløbet for Søren Stach Nielsen. Han fortæller, at han har skrevet under på en tavshedsklausul, og at han derfor ikke kan udtale sig.

Det samme svar giver Palle Jerimiassen, borgmester i Avannaata Kommunia.