Kommission: Luk den kystlange passagerbesejling

- Luk hurtigst muligt passagerbesejlingen mellem Qaqortoq og Ilulissat. Det er Transportkommissionens anbefaling til Naalakkersuisut.
02. november 2010 04:55

Naalakkersuisut har bedt Transportkommissionen om særskilt at behandle spørgsmålet om, hvorvidt den kystlange passagerbesejling fra Qaqortoq til Ilulissat forsat skal eksistere.

Siden 1997 har Arctic Umiaq Lines passagerskib Sarfaq Ittuk alene besejlet ruten Qaqortoq - Ilulissat, men passagerene bliver færre og færre, og rederiet har meldt ud, at de ikke kan drive sejladsen uden offentlig støtte. Og den ønsker man fra politisk side ikke at give.

Derfor er lukningen en realitet. Spørgsmålet er bare, hvor hurtigt det skal ske.

Kommission stiller 3 muligheder op: Nummer 1 hedder: hurtigst muligt. Nummer 2: når skibet er udtjent - antageligt i 2016 - og nummer 3: når en ny lufthavn i Qaqortoq er bygget.

Kommissionen anbefaler nemlig i en anden redegørelse, som vi i aftes fortalte om, at lufthavnen i Narsarsuaq flyttes til Qaqortoq.

Den løsning, man i kommissionen er nået frem til, er nummer 1. Altså at lukke driften hurtigst muligt, d.v.s. sige efter sæson 2010.

Naalakkersuisut har dog på trods af Transportkommissionens anbefalinger meldt ud, at de vil give Arctic Umiaq Line en underskudsgaranti, der løber til og med 2011. Det oplyste Kuupik Kleist til Nuuk TV i slutningen af august.

Ifølge kommissionen forventes det at de fleste rejsende i stedet vil benytte sig af fly eller helikopter. Cirka 10 procent af passsagerne rejser dog årligt til en bygd uden fly- eller helikopterforbindelse, og her vil det være nødvendigt med ny, alternativ besejling.

Skibet havde sidste år knapt 20.500 passagerer.