KNAPK vil have hjælp til at sikre fiskeriet

14. marts 2005 15:49

Forretningsudvalget i KNAPK langer efter sit møde i Kangerlussuaq gevaldigt ud efter Royal Greenland. KNAPK mener, Royal Greenland dræber fiskerierhvervet med de alt for lave priser.

Ifølge formanden for forretningsudvalget i KNAPK, Leif Fontaine har KNAPK forhandlet med Royal Greenland i flere måneder, uden at deres krav bliver hørt.

KNAPK mener Royal Greenland er nødt til at gøre noget ved de lave priser for at sikre en udvikling inden for fiskerierhvervet.

For eksempel har KNAPK besluttet sig for at flåden skal moderniseres, men hvis der ikke kommer en bedre pris, så skal den ikke moderniseres, siger Leif Fontaine.

Han peger på Royal Greenlands overskud de seneste tre år, som han mener fiskerne også burde have glæde af i form af bedre priser.

Nu vil KNAPK have landsstyrepolitikerne til at sætte ind. Men landsstyremedlem for direktoratet for fiskeri og fangst, Rasmus Frederiksen siger, at landsstyret slet ikke kan blande sig, fordi Royal Greenland er et aktieselskab.

- Vi kan ikke sige noget om prisfald. Det er bestyrelsen selv, der må gøre det, siger Rasmus Frederiksen.

Den forklaring er Leif Fontaine ikke tilfreds med. Han mener godt, at politikerne kan gøre en forskel ved at indføre en mindsteprisordning for rejefiskerne.

Han og KNAPK mener desuden, at der skal ske en grønlandisering af direktionen i Royal Greenland for at sikre et bedre samarbejde og klima mellem fiskerne og Royal Greenland. KNAPK peger på, at der i øjeblikket sidder folk i direktionen, der ikke har ordentligt kendskab til grønlandske forhold. Den side af sagen har Rasmus Frederiksen ingen kommentarer til.