KNAPK har ingen strejkekasse

27. marts 2006 14:32

Fiskerne må selv betale for den igangværende reje-konflikt med Royal Greenland.

KNAPK’s strejkekasse eksisterer nemlig ikke og derfor er der heller ingen kompensationen at hente.

Sofie S. Berthelsen, som er medejer af tre mindre trawlere med hjemhørende havn i Ilulissat, er en af de fiskere, som tilsyneladende er parat til at gå meget langt:

-Hvis ikke vi får vores vilje må vi holde helt op med at fiske rejer. Vi har konkluderet, at det ikke kan betale sig at fiske, så længe priserne er som de er i dag.

Sofie S. Berthelsen er blot en af de mange fiskere, som er havnet midt i den aktuelle reje-krig, der omfatter det kystnære rejefiskeri.

Kravet er, at Royal Greenland skal betale 215 millioner kroner om året for fiskernes rejer i stedet for de hidtil aftalte 200 millioner kroner. Royal Greenland vil dog kun møde fiskernes krav på halvvejen og betale 207 millioner kroner for rejerne.

Mens forhandlingerne mellem fiskernes og fangernes organisation KNAPK og Royal Greenland er brudt sammen må Sofie S. Berthelsen og hendes kolleger selv betale for at have skibene i havn. KNAPK har nemlig ingen strejkekasse eller mulighed for at yde kompensation til fiskerne, oplyser direktør Peter S. Olsen.

Man kunne spørge sig selv om fiskerne ikke bare kunne sejle et andet sted hen og sælge deres rejer indtil KNAPK og Royal Greenland bliver enige - men nej det kan de ikke. Island og Canada er for langt væk for de mindre både, som slet ikke er gearet til ekspeditioner i det arktiske.

Hvor længe parterne kan stå fast på deres krav vil sandsynligvis blive afklaret i løbet af kort tid. Ligesom fiskerne er afhængige af Royal Greenland er fabrikkerne også afhængige af et konstant flow af råvarer fra havet.

Fiskerne peger blandt andet på de stigende oliepriser som en af grundene til, at de ønsker flere penge for deres rejer.