KNAPK: Fangere og fiskere bør have taksmæssig hjælp

27. april 2005 12:27

Sådan som loven om takshjælp herhjemme er skruet sammen i dag, kan fiskere og fangere ikke modtage takstmæssig hjælp, hvis de på grund af dårligt vejr eller af andre grunde ikke kan opretholde deres erhverv.

Og sådanne vilkår er uholdbare, mener Ane Hansen, Landstingsmedlem for IA.

Hendes forslag om takstmæssig hjælp til fangere og fiskere er på landstingets dagsorden i dag. Og KNAPK håber at flertallet i Landstinget bakker op om Ane Hansens forslag, siger formanden for organisationen, Peter Olsen:

- Vores erfaringer viser at problemet ligger i kommunernes forskellige forståelser af spørgsmålet om hjælp til fangerne og fiskerne i forbindelse med dårligt vejr eller uarbejdsdygtighed.

Fangerne og fiskerne betragtes som private næringsdrivende, så de har ikke mulighed for at modtage takstmæssig hjælp, sådan som loven er skruet sammen, siger Peter Olsen.

Men KNAPK ønsker lige vilkår for alle fangere og fiskere i alle kommunerne, og derfor mener Peter Olsen at det vil være meget beklageligt hvis Ane Hansens forslag ikke bliver godkendt.

- Dette skal ses i lyset af at fangerne har haft meget dårlige fangstvilkår i år på grund af vejret og klima ændringerne.

Den takstmæssige hjælp til fangere og fiskere var også blandt KNAPK´s mål fra forårets generalforsamling i Ilulissat. Peter Olsen oplyser at organisationen i nærmeste fremtid vil tage problemet op til debat med kommunernes Landsforening - Kanukoka.

KNAPK har ikke tal på hvor mange af de ca. 9000 fiskere og fangere, der har haft brug for takstmæssig hjælp i år.