Klar med selvstyre-betænkning om et år

07. februar 2006 15:30

Den grønlandsk-danske selvstyrekommission regner med at kunne aflevere sin betænkning til Landsting og Folketing om et års tid. Det siger kommissionens nye formand, Jonathan Motzfeldt.:

- Vi er blevet forsinket på grund af valget, men vi er klar med betænkningen om et års tid, går jeg ud fra. Vi er jo faktisk halvvejs i vores arbejde. Vi skal have lavet de endelige formuleringer i løbet af dette år, siger formanden.

Selvstyrekommissionen har genoptaget arbejdet efter valget. Og i morgen holder kommissionen møde i Sisimiut. Hovedtemaet er en drøftelse af samarbejdet mellem regeringen og landsstyret på udenrigs- og sikkerhedsområdet. Det sker på et fælles grundlag i form af en redegørelse fra Hjemmestyrets Udenrigsdirektorat og det danske Udenrigsministerium. Desuden skal kommissionen drøfte personalemæssige aspekter af en kommende selvstyreordning, og arbejdsgrupperne vedrørende økonomi, erhvervsudvikling samt stats- og folkeret gør status.

- Det er meget vigtigt for os at fastholde den igangværende proces mellem Danmark og Grønland, hvor hjemmestyrets position i forhold til før er blevet meget mere klar, siger Jonathan Motzfeldt.

Selvstyrekommissionen med otte grønlandske og otte danske medlemmer blev nedsat i sommeren 2004. Den skal overveje og stille forslag om, hvordan Grønland kan blive mere selvstændig.