Klamydia-medicin handles ulovligt

På udenlandske hjemmesider bliver der her fra Grønland købt medicin mod kønssygdommen klamydia, og chefdistriktslæge vurderer, at der endda kan eksistere et sort marked, hvor personer sælger pillerne videre til overpris.
Skrevet af Mads Fisker
07. december 2010 15:38

Det er alt sammen ulovligt, og handlen gør det sværere for Sundhedsvæsenet at mindske kønssygdommens store udbredelse.

- Vi ved, at der foregår noget ved siden af vores system, siger chefdistriktslæge Jesper S. Olesen fra Lægeklinikken i Nuuk.

Men ikke nok med, at han har i flere tilfælde har oplevet, at smittede har erkendt at have bestilt medicin mod kønssygdommen klamydia på internettet, så har chefdistriktslægen også grund til at tro, at der findes et decideret sort marked, hvor pillerne bliver solgt videre.

- Vi har en formodning om, at der er nogen, der driver en slags forretning og bestiller hjem til mere end bare eget forbrug, siger Jesper S. Olesen.

En behandling mod klamydia kræver kun to piller, og en hurtig søgning på internettet viser, at den antibiotiske medicin kan bestilles ulovligt hjem til eksempelvis 455 kroner for 30 styk; det vil altså sige 15 behandlinger og dermed en pris på 30 kroner for en behandling.

Men chefdistriktslæge Jesper S. Olesen har hørt patienter fortælle om sortbørs-priser på helt op til 500 kroner for de to piller. Og det er altså for en behandling, som veneria-klinikkerne giver ganske gratis.

Jesper S. Olesen vil ikke sig alt for klog på, hvorfor folk alligevel vælger at betale for medicinen, men der er ifølge hans vurdering flere muligheder.

- Man kan da gøre sig nogle forestillinger om, at der er nogen, som kan have svært ved at forklare over for deres partner, hvorfor de har brug for at gå i veneria-klinik og så vælger i stedet for at bruge 500 kroner på at betale sig til en behandling, siger han og understreger, at man uden at blive undersøgt naturligvis ikke kan være sikker på overhovedet at være smittet.

En anden grund kan være, at pille-købet over nettet eller på et sort marked i hvert fald indtil for nylig for mændene kunne være en måde at slippe for den smertefulde diagnosticering, hvor en vatpind skulle føres op i urin-røret.

- Vi må nok erkende, at vi måske netop på grund af den diagnostiske metode, vi har haft før, hvor vi brugte en vatpind på mænd, har holdt nogen væk. Det jeg ser som det vigtigste er, at vi får genskabt en tillid og tryghed, så folk vælger at komme ned og blive undersøgt, sådan vi kan finde ud af, hvem det rent faktisk er, der løber rundt og kan smitte andre, siger Jesper S. Olesen.

Og man har nemlig indført en ny måde at diagnosticere på, understreger chefdistriktslægen.

Mænd og snart også kvinder kan således hente et test-sæt på klinikken, lave deres egen urin-prøve næste morgen, aflevere den og få svar over telefonen to-tre dage senere.

Det skal gerne få flere til at vælge veneria-klinikkerne, for med medicin-handlen uden om Sundhedsvæsenet er det altså sværere at spore, hvordan sygdommen spreder sig og dermed få bragt antallet af smittede ned ved blandt andet at indkalde de seneste sex-partnere til undersøgelse.

Og landsapoteker Inge Mortensen understreger over for KNR, at det ifølge Grønlands egen lægemiddellov, der trådte i kraft for fem år siden, er ulovligt at indføre medicin fra udlandet, og at det naturligvis også gælder indkøb over internettet.