Klage over kommunalvalget

07. april 2005 10:07

Oppositionen i Sisimiut holdt i aftes møde. De vil klage over kommunalvalget i tirsdags. Her fik Siumut tildelt 215 stemmer, der var gået til Malik Berthelsen. Han stillede op for Siumut men blev på valgdagen erklæret uvalgbar.

Palle Christiansen fra demokraterne og resten af oppositionen forlanger, at Malik Berthelsens 215 stemmer bliver gjort ugyldige.

- Der står i paragraf 1 i valgloven, at man skal have boet seks måneder i Grønland for at være valgbar. Det har kandidaten ikke gjort, derfor er han ugyldig, og de stemmer, der er afgivet til ham er ugyldige, siger Palle Christiansen.

Han får opbakning fra de øvrige opstillede fra de tre oppositionspartier i Sisimiut: Atassut, IA og Demokraterne.

Oppositionen blev i går enige om at nedsætte et udvalg bestående af to medlemmer fra hver af de tre partier. Udvalget skal i løbet af i dag udarbejde en klage. Den skal så underskrives af resten af oppositionen og den officielle klage skal sendes til kommunalbestyrelsen. Derfra kan kommunen sende den videre til Valgnævnet.

Palle Christiansen udelukker ikke, at oppositionens klage skulle være et spørgsmål om borgmesterstolen. De 215 stemmer, der er gået til Siumut har nemlig sikret partiet flertal i kommunalbestyrelsen.

- Vi går først og fremmest efter, at loven skal overholdes, så må vi se, hvad det kan føre til, siger Palle Christiansen.