Kinesisk-grønlandsk oliesamarbejde?

Skrevet af Karsten Sommer
25. maj 2005 11:45

Landsstyreformand Hans Enoksen står i disse dage i spidsen for en tyve mand stor delegation, der møder det officielle Kina på højt politisk plan samtidig med at erhvervsdelegationen møder mulige samarbejdspartnere i verdens folkerigeste nation.

Landsstyremedlem for Erhverv Johan Lund Olsen er meget tilfreds med resultaterne frem til nu. I Beijing i går holdt den politiske delegation møder med vicepremierminister Hui Lianyu og vice-udenrigsminister Zhang Yesui. Drøftelserne koncentrerer sig om tre hovedområder: Fiskerisamarbejde, turisme samt energi og råstoffer.

- Det viser sig at kineserne er meget interesseret i de store potentialer indenfor olie- og gasudvinding i Grønland, fortæller Johan Lund Olsen.

- Den økonomiske vækst i Kina er kolossal, og landet kan ikke selv levere nok olie og gas. Så de er på udkig efter nogle partnere rundt omkring i verden. Det er meget sandsynligt at der vil være kinesiske oliefirmaer, der byder ind på de kommende udbudsrunder for olieefterforskning til næste år.

Et konkret resultat af energidrøftelserne er at Hans Enoksen inviterede kinesiske olieeksperter til Grønland senere på året. Også på turistområdet giver besøget blod på tanden.

-Der er allerede i dag over 20 millioner kinesere, der rejser ud i verden som turister. De søger nye spændende rejsemål, og har udset sig Grønland som én af destinationerne, fortæller Johan Lund Olsen.

Det er ikke meget, kineserne ved om Grønland. Men i deres verdensbillede står Grønland som den østlige udkant af den asiatiske del af verden. Folkene ligner hinanden, og det er med til at skabe interesse for at besøge vores land.

- Landsstyreformanden blev i går interviewet af det største kinesiske rejsemagasin, der vil lave et særnummer om turistmulighederne i Grønland.

Sideløbende med de politiske drøftelser, deltager en række erhvervsrepræsentanter på turen, og flere af dem har allerede fået gode kontakter. Bl.a. har Great Greenland konstateret at kineserne ønsker at importere mere sælskind, og Arctic Green Food (tidl. Nuka A/S) har også fået en række spændende kontakter.

I morgen rejser delegationen videre til Shanghai.