Kinesisk ambassadør tror på øget samarbejde

10. marts 2006 06:47

Grønland og Kina har meget til fælles. Det mener i hvert fald den afgående kinesiske ambassadør i Danmark

- Begge folk arbejder hårdt og flittigt. Vi har opnået store resultater ved at overvinde naturens kræfter, siger Kinas afgående ambassadør i Danmark, Zhen Jianguo. Han kom til Danmark for første gang i 1964 for som 19-årig at lære dansk. Siden vendte han tilbage som ambassadør hvilket også førte ham til Grønland.

Trods ambassadørens udsagn kan det umiddelbart godt være svært at se lighederne mellem de to lande. Det ene stormer frem med en årlig økonomisk vækst på 9,2 procent mens det andet vokser mere beskedent med 2,3 procent om året. Det ene dækker knap 10 millioner kvadratkilometer - fem gange så meget som hvad det andet råder over. Det ene har et befolkningstal på 1,3 milliarder mens det andet befolkes af 57.000 sjæle. Og sådan kunne man blive ved.

Ambassadøren mener ikke desto mindre at der er gode muligheder for at finde områder for samarbejde fremover.

- Der er større muligheder for yderligere udvikling større samarbejde. For eksempel inden for det økonomiske og kulturelle område, siger Zhen Jianguo.

Den afgående ambassadør mener at hans landsmænd har mange ligheder med grønlændere. Ikke mindst hvad det ydre angår.

- Vi ligner hinanden, for eksempel har vi samme hudfarve og mange fællestræk, påpeger ambassadør Zhen Jianguo, der i dag rejser tilbage til Kina. I lørdags blev ambassadøren hædret med Hjemmestyrets fortjenstmedalje i guld.