Kim Kielsen skal samle Siumut

Siumuts nye formand står overfor en stor opgave. Partiet skal samles. Tilliden genvindes og samarbejde skal indføres. Tiden er knap valget står for døren.
Kim Kielsen
18. oktober 2014 18:18

Siumuts nye formand hedder Kim Kielsen. Det blev i dag klart efter politimanden fra Paamiut vandt kampvalget mod Doris Jakobsen, Nick Nielsen og Lars-Emil Johansen.

I absolut sidste øjeblik meddelte medstifter af partiet, Lars-Emil Johansen nemlig også sit kandidatur.

Men lige lidt hjalp det. Kim Kielsen var ganske suveræn i afstemningen, hvor det hurtigt stod klart, at ingen kunne røre ham.

Rørt men ikke nervøs

Selv siger Kim Kielsen, at han på intet tidspunkt var nervøs. For som han sagde, så ville partiet få ny formand og det ville blive en siumutter. Alligevel var det en tydeligt bevæget ny formand, der lod tårerne trille og absolut ikke anede hvad han skulle gøre af sig selv, efter resultatet lå klart.

Læs også Kim Kielsen ny formand for Siumut

Det skal han dog tids nok finde ud af. Der bliver nemlig ikke meget tid til at nyde sejren. Valgkampen er i gang, og Siumut har stort arbejde foran sig, hvis partiet skal genvinde vælgernes tillid før den 28. november. Når Grønlands nye Inatsisartut skal vælges.

- Min største arbejde som formand vil og skal være at samle Siumut. Men også den store arbejdsløshed i Grønland samt store boligmangel, som alle i Siumut skal arbejde for at bekæmpe. Derudover er det meget vigtigt, at alle partier i Grønland samler befolkningen og det kan vi kun gøre ved at samarbejde, siger Kim Kielsen.

Aleqa glad for valget

Den afgåede formand Aleqa Hammond, er genindtrådt i Inatsisartut og mødte derfor op for at stemme til formandsvalget. Hun støttede selv Kim Kielsen og lagde heller ikke skjul på, at hun ser ham som den rette arvetager.

- Jeg siger et stort tillykke til Kim. Han er den rette mand til posten. Og jeg er glad for at han får så stor en opbakning.

Hvad er det vigtigste han skal gøre nu?

- Han har en stor opgave, og det er at han skal sikre, at Siumut står stærkt til valget, og at partiprogrammet bliver godt modtaget på hele kysten. Og det er en stor opgave, der er ligger på ens skuldre, siger Aleqa Hammond.

Skal klinke skårene

Blandt de tre øvrige kandidater til formandsposten blev der lagt meget vægt på, at Kim Kielsen står overfor en stor opgave i forhold til at klinke skårene og samle partiet efter den seneste tids skandaler.

Og de slagne modkandidater bakker Kim Kielsen op som manden, der kan tage partiet fremad.

- Kim er jo meget tillidsfuld. Han behøver ikke sige så meget. Han udstråler, at han er troværdig og tillidsfuld. Og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at han kan magte at løse opgaven, siger Nick Nielsen.

Politisk fjendskab

Der blev også lagt stor vægt på, at det vigtigt, at den nye formand kan samarbejde med sine politiske modstandere.

- De to største partier er blevet fjender for hinanden. Derfor synes jeg han største opgave er at sikre et samarbejde mellem partierne, siger Doris Jakobsen.

Lars-Emil ikke vant til nederlag

Den tidligere partileder Lars-Emil Johansen fortalte efter valget, at han ikke er vant til at tabe, men han ville nu gerne give et par tip med, om hvad han mener Kim Kielsen skal gøre.

- Det er meget vigtigt for enhver politisk leder at vide, at demokrati er samarbejde og ikke modarbejde. Altså at finde områder man kan samarbejde om, og ikke så meget fokusere på de områder man ikke kan arbejde sammen om, siger Lars-Emil Johansen.