Kildevand og schweizerfranc

02. marts 2006 16:38

Et halvt hundrede nye arbejdspladser er på vej i Qeqertarsuaq. Landsstyret åbnede i dag døren for udenlandsk kapital i udnyttelsen af det lokale kildevand.

Det er den schweiziske investorgruppe Thocon, der fik koncession til et projekt, der omfatter investeringer på ca. 300 mio. kroner. Gruppen arbejder sammen med grønlandske firmaer som Greenland Ice Cap Production og Royal Greenland.

Men kommunalt bliver der ikke råbt hurra for det store erhvervsprojekt. Kommunen ønskede selv at være med i et langt mindre kildevandsprojekt sammen med KNI og SIK.

Borgmester Augusta Salling har denne kommentar til landsstyrebeslutningen:

- Jeg er skuffet over, at landsstyret vælger ThoCon. Men nu må vi fra kommunens side sige, at det der er lovet, det skal holdes. Og det skal gå ud over eksisterende arbejdspladser, f.eks. Royal Greenlands filetfabrik. Nu må vi sammen landsstyret arbejde med, hvordan vi folk til Qeqertarsuaq. Ledigheden hos os er alt for lav til så stor en arbejdsplads. Vi regner med landsstyret vil finasiere boligbyggeri, børnehave- og skoleudvidelser m.m.

Augusta Salling siger om baggrunden for kommunens nej til Thocon, at det er principielt. Hun ville hellere have et lokalt projekt.