Kielsen og Kofod åbner arktisk konference i Island

Kim Kielsen og den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, er blandt åbningstalerne ved årets Arctic Circle Assembly i Reykjavik.
Mere end 2000 politikere, erhvervsfolk og forskere fra 60 forskellige lande deltager i konferencen Arctic Circle Assembly 2019. Foto © : KNR/Malik Brøns/Udenrigsministeriet
10. oktober 2019 16:15

Grønland er massivt til stede ved årets udgave af konferencen Arctic Circle Assembly, der åbner i dag i den islandske hovedstad, Reykjavik.

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, er blandt talerne ved åbningen af konferencen, der er den største konference om Arktis.

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, er også blandt deltagerne og talerne fra Grønland. Til Sermitsiaq.ag fortæller hun, at den grønlandske deltagelse i år særligt handler om at vise, at Grønland er åbent for handel, investeringer og samarbejde.

- Jeg er rigtig glad for vores planlagte aktiviteter til dette års Arctic Circle Assembly, hvor vi særligt sætter fokus på, at Grønland er åben for investeringer og samarbejde, siger hun til Sermitsiaq.ag.

Naalakkersuisut: Open for business

Samme budskab kom også bredt ud i den store verden for knap to måneder siden, da den amerikanske præsident, Donald Trump, luftede tanken om at købe Grønland.

I den forbindelse sendte udenrigsdirektoratet et tweet med teksten: 'We are open for business, but we’re not for sale' - 'Vi er åbne for handel, men ikke til salg'. Et budskab, der også bliver gentaget ved sessionen Greenland: 'Open for Business', hvor blandt andre Ane Lone Bagger og RAL-direktør Verner Hammeken sidder i panelet.

På vegne af rigsfællesskabet og Danmark deltager udenrigsminister Jeppe Kofod, der også er en af talerne ved åbningen af konferencen.

I en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet fortæller Jeppe Kofod, at han mener, at konferencen og Rigsfællesskabets deltagelse er vigtig.

Og selvom det ofte er sikkerhedspolitik og stormagternes interesse, der på det seneste er blevet det mest omtalte tema i forbindelse med Arktis. Så mener Jeppe Kofod, at andre dele af dagsordenen på konferencen er lige så vigtige.

Mere end 2000 deltagere

- For de arktiske befolkninger og ikke mindst for Grønland handler det i høj grad om hverdagen. Det handler om bæredygtig økonomisk udvikling, om klima og levevilkår. Det er også de forhold, der bliver bærende i Kongerigets kommende nye arktiske strategi, og som skal udarbejdes i tæt samarbejde med Grønland og Færøerne, siger han.

Mere end 2000 politikere, erhvervsfolk og forskere fra 60 forskellige lande deltager i konferencen.

Deltagerne tæller blandt andre statsministrene fra Island og Finland, den svenske kronprinsesse Victoria, den færøske udenrigsminister, den amerikanske energiminister og formanden for ICC International, Dalee Sambo Dorough.

Fra Grønland deltager blandt andre chef for grønlands repræsentation i USA, Inuuteq Holm Olsen, direktør for Greenland Holding, Karsten Høy, børnetalsmand, Aviâja Egede Lynge, formanden for Udenrigs og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut, Aleqa Hammond, en lang række forskere fra Ilisimatusarfik og mange flere.

Arctic Circle Assembly 2019 begynder i dag og fortsætter frem til lørdag.