Kendt Inuitleder vinder stor sag over canadisk regering

Den kendte Inuit leder Cathy Towtongie har netop vundet en stor sag over den canadiske regering.
Foto © : Facebook/Cathy Towtongie
08. maj 2015 06:34

Cathy Towtongie er leder af organisationen Nunavut Tunngavik Inc., som administrerer gennemførelsen af Nunavut-aftalen, der sikrer områdets inuit deres rettigheder.

For flere år siden anlagde hun sag imod den canadiske regering, fordi den ikke har levet op til det, den i sin tid lovede i Nunavut aftalen.

Og i denne uge faldt der dom i denne sag.

Den canadiske regering er blevet dømt til at betale 1,3 milliarder kroner - 250 millioner canadiske dollars - til Nunavut Tunngavik. Penge, der ifølge Nunavut-aftalen skulle have været brugt til at skabe bedre uddannelse og jobtræning for Inuit i territoriet, men som aldrig blev udbetalt.

 

Skal bruges til uddannelsesprojekter

Nu kommer pengene endelig, og vil blive brugt til de uddannelsesprojekter, som de oprindeligt skulle have været brugt til.

Cathy Towtongie siger efter dommen, at der lige nu er stort fokus på de arktiske egne, og at bedre uddannelse skal gøre det muligt for Inuit at deltage i denne udvikling.

Nunavut-aftalen lovede også at Inuit skulle have 85% af alle stillingerne i territoriets administration, men det er kun blevet til 50%.

Cathy Towtongie vil derfor sikre at Inuit nu får en langt bedre uddannelse, så at de kan bestride disse mange stillinger, og få den indflydelse i Nunavut, de bør have.