KANUKOKA bakker Malik Berthelsen op

KANUKOKA kritiserer også, at gælden til underholdningsbidragene bebyrder kommunerne. Både Qeqqata Kommunia og kommunernes landsforening vurderer, at pengene kunne bruges til andre formål.
Skrevet af Nathan Kreutzmann
19. september 2017 08:50

Politikerne i Qeqqata Kommunia mener, det er bekymrende, at gælden til underholdsbidragene er stigende.

- Vi er alle i kommunalbestyrelsen enige om, at gælden til kommunen vil fortsætte med at stige, hvis ikke den lovgivende forsamling gør noget ved forordningen. Og det er bekymrende, siger borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen.

I nævnte landstingsforordning er kommunen forpligtet til at betale, hvis personen med forsørgerpligt ikke selv betaler underholds- og adoptionsbidrag. Men dette forhold giver et stort forbrug i Qeqqata Kommunia.

- 59 mio. kr. er et stort beløb. De kunne f. eks. bruges til renovering af slidte daginstitutioner eller til bygning af helt nye eller til boligbyggeri eller til tiltag inden for børne- og ungeområdet, siger Malik Berthelsen.

LÆS OGSÅ Inatsisartut iliuuseqartariaqarput

KANUKOKA genkender problemet

KANUKOKA genkender at underholdsbidrag bebyrder kommunerne. Og Qeqqata Kommunias anmodning om at der gøres noget, støttes.

- Vi betragter det helt bestemt som hensigtsmæssigt. Det er også en sag der jævnligt tages op i den såkaldte Politisk Koordinationsgruppe, hvor alle borgmestrene, formanden for KANUKOKA samt alle medlemmer af Naalakkersuisut mødes 2 gange om året, KANUKOKAs formand, Simon Simonsen.

Det understreges også at gælden til underholdsbidrag blot bebyrder kommunens økonomi.

- Jeg mener, at gælden bebyrder kommunernes i forvejen trængte økonomi og bør fjernes, derfor betragter jeg det som hensigtsmæssigt at naalakkersuisut overtager området, siger Simon Simonsen.

Derfor er det holdningen, at tiden er inde til at Inatsisartut gør noget ved forordningen.

- Vi ønsker over for den lovegivende forsamling, at forordningen som den er ophæves eller at landskassen dækker gælden til underholdsbidrag, hvis den lovegivende forsamling ønsker at forordningen fortsat gælder, siger borgmester i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen.