Kampen om Polarhavet er i gang

Skrevet af Karsten Sommer
17. november 2005 07:38

I morgen fredag, afholder Ingeniørforeningen i Danmark en konference med titlen "Den videnskabelige kamp om Polhavet”.

Det skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Det kæmpemæssige havområde omkring Nordpolen og kontinentalsoklen nord for Grønland er et af de få steder på kloden, hvor de territoriale krav ikke ligger fast, men det varer ikke ved. Den videnskabelige kamp om Polhavet er i fuld gang.

Danmark har efter ratificeringen af FN's Havretskonvention i fjor, mindre end ni år til at skaffe geologiske beviser for, at kontinentalsoklen nord for Grønland giver ret til en større del af Polhavet.

Rusland har allerede stillet krav om territorier, som ligeså godt kan være Grønlands, når beviserne fremlægges. Også Canada maser sig på for at hævde sine interesser i Arktis.

Geofysiker Jørgen Taagholt, der siden 1959 har beskæftiget sig med forskning i arktiske egne, mener, at kortlægningen af havbunden i Polhavet er den vigtigste udfordring for dansk havforskning i de kommende år.

- Mens specielt USA, Canada og Rusland gennem en årrække allerede har beskæftiget sig med videnindsamling i Polhavet, er Danmark kommet meget sent i gang.

Tiden er knap til at gennemføre de vanskelige og bekostelige undersøgelser, som er helt afgørende for, om Danmark lever op til sine forpligtelser over for Grønland og rigets fremtid.

- Vi får aldrig chancen igen, hvis vi svigter nu, understreger Jørgen Taagholt.