København har ikke styr på sin grønlandske minoritet

18. januar 2006 08:47

Københavns Kommune har i teorien reserveret en stol til grønlændere i det kommunale integrationsråd. Men kommunen aner tilsyneladende ikke, hvor mange med grønlandske rødder, der rent faktisk bor i København. Dermed ved kommunen heller ikke, hvor mange, der har ret til at stemme ved det kommende integrationsvalg. For CPR-nummeret siger intet om, hvem ens forældre er. Kun hvis man er født i Grønland kan det ses i en kode i CPR-nummeret, lyder forklaringen fra integrationsrådets sekretariat i Københavns Kommune.

Det vil sige, at folk der er født i Danmark med en eller to grønlandske forældre ikke vil være registreret som grønlændere. Og derfor vil de heller ikke få tilsendt valgkort forud for valget. Kommunen kalder det et teknisk problem, som man arbejder på at løse.

Problemet gik op for kommunen da Eyvind Lyberth Nielsen dukkede op for at stille op til valget. Han har en dansk far og en grønlandsk mor, har boet i Danmark hele sit liv, men opdagede at han faktisk var at regne som en anden-generationsindvandrer ved det kommende valg til integrationsrådet. Det fik ham til at beslutte sig for at stille op til valget.

- Da jeg dukkede op på kommunen sagde de: "Her er en grønlænder! Det var godt du kom for ellers kunne du ikke stemme", fortæller Eyvind Lyberth Nielsen.

Han er 48 år, arbejder som IT-konsulent i Statens Lufthavnsvæsen og betegner sig selv som velintegreret i Danmark. Han mener godt, at han kan bidrage til integrationsprocessen.

- Jeg vil arbejde for at kommunen får øje på grønlændere der faktisk er en usynlig minoritet, siger Eyvind Lyberth Nielsen der er en ud af tre grønlandske kandidater på den såkaldte ”blandede liste” til integrationsråds-valget den 7. marts i år.