Josef Motzfeldt: Uforskammet af Canada

Skrevet af Mads Lynge
25. juli 2005 15:51

Landsstyremedlemmet for udenrigsanliggender, Josef Motzfeldt, strammer retorikken omkring den omstridte Hans Ø.

Ordet ”okkupation”, altså besættelse bliver brugt, og han mener at det er på tide, at sagen bliver bragt til én eller anden form for international behandling:

- Det her, det er noget der nærmest kan betegnes som okkupation, altså besættelse af et område, hvor international lov fortsat er gældende, siger Josef Motzfeldt i sagen om Hans Ø.

Grønlands ene folketingsmedlem Lars-Emil Johansen vil ikke kommentere sagen foreløbig, men mener at landsstyret burde være mere årvågne i sagen omkring Hans Ø.

Til det minder Josef Motzfeldt dog blot om, at sagen har stået på i over 30 år, og således også under Lars-Emil Johansens periode som landsstyreformand i 1990’erne.

Men Josef Motzfeldt understreger at der er enighed om, at man er uenige i spørgsmålet om Hans Ø:

- Det er en uforskammet handling fra canadisk side, og der har igennem tiden været enighed om, at man er uenig om Hans Ø's tilhørsforhold, og derfor er det en sag, der hører under FN's havretskonvention. Så længe der ikke er truffet en kendelse til hverken grønlandsk eller canadisk fordel, er det en ø, der tilhører international folkeret, landsstyremedlem for udenrigspolitiske anliggender, Josef Motzfeldt.

Canadas ambassadør i Danmark, Fredericka Gregory, har af udenrigsministeriet fået overrakt en såkaldt verbalnote, hvor Danmark officielt klager over, at Canadas forsvarsminister besøgte øen uden først at anmelde det til Danmark.

Hun svarer dog med at det bare er et naturligt led i den Canadiske suværenitetshævdelse, at en minister besøger hvad de opfatter som en canadisk ø.