Jordskælv ved Kangersuatsiaq

Der er stadig ingen videnskabelig forklaring på, hvordan varme kilder er opstået i Kangersuatsiaq og der bliver stadig fundet flere varme kilder. Se grafik for jordskælvet.
Skrevet af Noah Mølgaard
02. februar 2012 09:16

Der er blevet konstateret jordskælv ved Kangersuatsiaq i oktober 2010, der blev målt til 2,9 på richterskalaen, og det svarer til et lille jordskælv. De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - GEUS tvivler dog på, at det kan være årsag til de nye varme kilder i Kangersuatsiaq.

- Jeg kan ikke udelukke at dette jordskælv kan have indvirket på de nye varme kilder, men jeg ser det ikke særlig sandsynligt, siger geofysiker i GEUS Trine Dahl-Jensen til KNR.

Der blev fundet yderligere tre varme kilder i Kangersuatsiaq i går og de lokale kunne torsdag morgen meddele til KNR, at der er fundet endnu flere varme kilder.

GEUS spekulerer i mellemtiden på hvad de nye varme kilder kan forklares med. De lokale har tidligere mærket. Det er kendt fra andre varme kilder, at vandet bliver varmet op længere ned i jordskorpen og bliver transporteret op gennem sprækker i grundfjeldet.

GEUS hører derfor meget gerne fra folk i Upernavik området, der skulle have mærket jordskælv. Datoer for jordskælv til give geologer bedre muligheder for at kigge tilbage på deres data.

GEUS har en seismisk station i Kullorsuaq, der måler eventuelle jordskælv. GEUS har ikke registreret jordskælv i Kangersuatsiaq området i 1990'erne det seneste jordskælv blev registreret i oktober 2010, hvor epi-centeret lå 30 kilometer fra bygden.

Du kan se grafik for jordskælvet ved at klikke på linket forneden.