Jollefiskere inviteret til klimatopmøde

To jollefiskere fra Ilulissat er inviteret til at holde tale for en prominent skare af præsidenter, toppolitikere og forskere i forbindelse med klimatopmødet i København.
Skrevet af Janus Maqé
19. november 2009 10:32

Jollefiskerne Johannes Mathæussen og Ville Siegstad fra Ilulissat, vil fortælle om konsekvenserne af den globale opvarmning for deres levevilkår.

- Jeg vil tale om din og min rettighed til at indånde ikke forurenet luft. Og jeg vil sige til de høje herrer, at det er deres pligt til at arbejde for, at formindske luftforureningen her i verden, siger Johannes Mathæussen.

Han har tidligere arbejdet sammen med journalister fra lande som Saudi Arabien, Japan og Sydkorea der ville beskrive konsekvserne af den globale opvarmning. Han har blandt andet fortalt journalisterne om sine slædeture i Ilulissat Isfjord for 15 år siden.

- Isens tykkelse i fjorden var dengang omkring 5 meter og nu er den kun omkring 1 meter eller sågar omkring 50 cm, så meget er der sket i årenes løb, derfor vil jeg benytte chancen til at fortælle om det, siger Johannes Mathæussen.

Selv om han allerede har fået erfaring med at holde tale for prominente forsamlinger er han alligevel nervøs.

Bliver du nervøs ved at skulle stå og holde tale foran en samlet verdenspresse, præsidenter og toppolitikere fra hele verden?

- Selvfølgelig er jeg spændt, men jeg håber det vil lykkes, siger Johannes Mathæussen.

Det er Klimaforum 09, der har inviteret Johannes Mathæussen og Ville Siegstad til at holde tale ved topmødet.