Nivi Geisler: Jeg ville vise, at kvinder kan det samme som mænd

I DR-serien ”Slædepatruljen” kæmper 18 kvinder for at bevise, at de er egnet til Siriuspatruljen. Grønlandske Nivi Geisler er en af deltagerne, men hendes frygt for vand satte en stopper for eventyret.
Nivi Geisler (nr. to fra højre) nåede at være med i de to første afsnit af "Slædepatruljen". Sammen med de andre deltagere vil hun vise, at kvinder kan klare de samme fysiske og psykiske udfordringer, som mænd kan. Foto © : DR
05. november 2023 11:45

Det sluttede, før det rigtig var begyndt.

40-årige Nivi Geisler måtte allerede i andet afsnit af Slædepatruljen sande, at hendes deltagelse i det benhårdt udskillelsesforløb var forbi.

Alligevel fortryder hun ikke, at hun sagde ja til at deltage i programmet.

- Formålet er at vise, at kvinderne kan det samme som mænd. Jeg kan godt lide formålet. Jeg blev fanget af det, og derfor besluttede jeg mig for at være med, siger Nivi Geisler til KNR.

Vil bryde med en verden domineret af mænd

Selvom Siriuspatruljen har eksisteret siden 1950, har den endnu ikke haft en kvinde med.

Det vil programmets vært, Anika Tronier, ændre på. Hun har sit eget mentaltræningsfirma, hvor hun bruger sin erfaring fra Forsvaret og politiet til at hjælpe andre.

Hun mener ikke, at der er noget, der forhindrer kvinder i at være en del af Slædepatruljen Sirius.

- Man skal ikke særligt langt tilbage, før der heller ikke var kvinder i politiet eller andre dele af Forsvaret. Jeg har været begge steder, og i mine øjne er det en kæmpe fordel, når der både er kvinder og mænd de steder, siger Anika Tronier til DR.

Slædepatruljen Sirius

Siriuspatruljen blev oprettet kort efter 2. Verdenskrig for at håndhæve kongerigets suverænitet i Nordøstgrønland.

Patruljen består af 12 personer – indtil nu har de kun været mænd.

Alfred Olsen var den første grønlænder, der var en del af slædepatruljen. Han var med i perioden 1970-1972.


Overkom sin frygt for vand

I 2014 gennemførte Nivi Geisler en ironman, hvor hun både skulle svømme, cykle og løbe en længere distance.

Under svømmedisciplinen oplevede hun dog et traume, da hun følte, at der var alt for mange svømmere på alt for lidt plads. Oplevelsen har siden gjort Nivi Geisler utryg ved vand. Derfor var formålet med deltagelsen også at se, hvor hendes grænse gik, og om hun ligefrem kunne flytte den.

Allerede i første afsnit blev Nivi konfronteret med sin frygt for vand. Her skulle hun nemlig springe i det kolde hav og svømme en længere distance. Hvilket hun klarede.

- Jeg var bare så glad, at jeg kan overvinde mine værste frygt, siger hun.

I afsnit to skulle hun igen gennem en øvelse, der involverede vand. Under øvelsen skulle hun dykke ned på bunden af et svømmebassin for at hente en genstand op til overfalden.

Det blev dog for meget for Nivi Geisler.

- Min svaghed er at være under vandet. Det er ikke noget jeg har arbejdet med, men det ved jeg, jeg skal. Så rejsen måtte ende her, siger hun.

Hvem der ender med at vinde Slædepatruljen er endnu ikke afgjort.

Programmet kan ses på DRTV, og der er et nyt afsnit hver torsdag.

Vinderen får ikke en plads i den ”rigtige” patrulje.