Jægere: Lad naturen regulere selv

20. maj 2005 16:12

Der er for mange rensdyr på vestkysten af Grønland, og derfor råder biologerne i Naturinstituttet til fri fangst af dyrene igen i år. Og selv om KNAPK grundlæggende er enige, maner de til besindighed. Det samme gør jægerne.

- Det vi ser nu er konsekvenserne af de begrænsninger, der blev pålagt jægerne i halvfemserne, siger formanden for fisker- og fangerforeningen i Maniitsoq Johannes Rosing.

Han ville gerne, om det offentlige blev bedre til at lytte til fangerne, jægerne og andre der er tætte på naturen, når det gælder antallet af dyr, og hvordan bestandene har det.

Som eksempel gør han opmærksom på, at jægerne hele tiden har været imod kvoter på rensdyr. Det skal nok regulere sig selv, siger han – det er ikke noget biologerne behøver at rådgive sig til en løsning på.

Aqqalunnguaq Mikaelsen, der er formand for Sisimiuts lokalafdeling for fiskere fangere, er enig med sin kollega. Naturen regulerer sig selv.

- Men jeg er overrasket over, at der i forbindelse med den frie fangst ikke også er tænkt på hvordan vi kommer af med dyrene. Hvis der endelig skal være ubegrænset fangst, så skal der altså være indhandlingssteder., siger Aqqalunnguaq Mikaelsen.

Ved forårets tælling af rensdyrbestanden, var der i Maniitsoq omkring halvfems tusind dyr. Hvis man i stedet kigger på Maniitsoq og Nuuk, talte biologerne omkring 36 000 dyr.