IWC: Nettet strammes om grønlandske hvalkvoter

20. juni 2005 06:42

På IWC’s møde i Sydkorea er Grønland blevet kraftigt anbefalet at skære kvoterne på finhvaler ned. Naturinstituttets optællinger er ikke gode nok, lød dommen fra hvalfangstkommissionens videnskabelige komite.

I den videnskabelige komite har man nemlig diskuteret de optællinger af finhvaler, som Naturinstituttet har foretaget.

- Manglende data og ikke-færdiggjorte undersøgelser af finhvalerne gjorde, at Den Videnskabelige Komite stærkt anbefalet at kvoten reduceres til mellem 4 og 10 om året eller at man helt eliminerer fangsten af finhvaler, siger direktør i Fangst- og fiskeridirektoratet, Amalie Jessen.

Den Videnskabelige Komite var ikke i stand til at komme med en anbefaling hvad angår vågehvalerne. Til gengæld henstillede komiteen på det kraftigste, at kvoten på 155 i Vestgrønland reduceres.

Blandt andet New Zealand, Australien og Sverige har på det kraftigste opfordret Hjemmestyret og Danmark til at afsætte yderligere midler til undersøgelse af store hvaler.

Michael Kingsley fra Naturinstituttet var tydeligt skuffet over IWC’s Videnskabelige Komites forkastelse af de grønlandske optællinger. Han vurderer at undersøgelsen var god nok.

Michael Kingsley siger til radioavisen, at Grønland vil blive pålagt at lave undersøgelser og optællinger igen allerede i sommeren 2006.