Ittoqqortoormiit vil lave kompost ud af køkkenaffald

Ittoqqortoormiit satser på at styrke sorteringen af husholdningsaffald i byen, så man på sigt kan genanvende det til kompost og foder.
Ittoqqortoormiit vil styrke sorteringen af køkkenaffald. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
05. marts 2021 16:13

Det skal være nemmere for borgere i Ittoqqortoormiits rækkehuse at sortere deres eget organiske husholdsningsaffald.

Derfor er man nu i gang med at bygge i alt 19 stativer, som skal beskytte udendørs spande til organisk affald.

Organisk affald er for eksempel kød, grøntsager og brød.

Og for at blive i den klimavenlige ånd skal stativerne laves af  genanvendelige træpaller. Det fortæller kommuneingeniør Kristian Hammeken.

- Vi begyndte at bygge stativerne, fordi beboerne i rækkehusene ikke har så meget plads, og mange foretrækker, at affaldsspanden står udenfor. Men når den så ikke er beskyttet til omgivelserne, går der ikke lang tid, før den blæser væk eller bliver ødelagt, siger Kristian Hammeken.

- Vi håber også, at affaldsortering af organiask materiale hos beboerne bliver meget højere, så vi på sigt kan behandle og bruge organisk affald til for eksempel kompost eller hundefoder, tilføjer han.

Stativer klar til maj

Projektet med at bygge stativerne er for alvor startet i denne uge, og Kristian Hammeken regner med, at de 19 stativer står klar i løbet af maj.

Han fortæller, at man nu er ved at vurdere om samme løsning også skal gælde for resten af byen.

I 2019 slog Ittoqqortoormiit ind på en mere miljøvenlig kurs i forhold til at håndtere affald.

I stedet for at brænde meget af byens affald gik man over til at sortere og presse det sammen i blokke, der sendes afsted med skib.

På den måde bliver affaldet håndteret andre steder på en mere miljøvenlig måde, hvor energien fra affaldet kan bruges til varme, skriver Kommuneqarfik Sermersooq på sin hjemmeside.