Isprop i Nordøstgrønland er væk

Gletsjerstrømmen i Nordøstgrønland glider meget hurtigere ud i havet end før antaget.
Skrevet af Jette Andersen
27. marts 2014 14:35

Det er  DTU Space, der har gjort den meget vigtige opdagelse.

Det kommer i sidste ende til at betyde, at havniveauet kommer til at stige meget hurtigere end beregnet, forklarer seniorforsker i klima fra Danmarks Tekniske Universitet Shfaqat Abbas Khan.

- Faktisk kommer havniveauet til at stige så hurtigt, at det kommer til at følge de mest pessimistiske antagelser i FNs klimarapport, fremfor de laveste estimater, siger Shfaqat Abbas Khan til DR.

Isen glider hurtigere ud i havet, fordi proppen er fjernet, som består af en kæmpestpr isklump omkring gletsjerfronten.

Den prop holdt resten af isen tilbage, oplyser seniorforskeren fra DTU Space. Og da proppen forsvandt, nærmest kollapsede 20 kilometer af indlandsisens front i Nordøstgrønland. Det kæmpe stykke er dermed endt ude i havet. Og det betyder selvfølgelig også at havniveauet stiger hurtigere, end man tidligere har troet.

- Det er et enormt område med en enorm ismasse. Så det betyder, at det kan bidrage med sindsygt meget vandstandsstigning. Der er jeg bange for, vi nok har underestimeret Grønlands bidrag, siger forskeren.

I og med, at der er så koldt i Nordøstgrønland - op til minus 50 grader - så indrømmer seniorforskeren, at man ikke havde regnet med, at der ville ske så hurtige ændringer, som der nu er sket.

Forskerne arbejder med flere forskellige teorier, om hvorfor det går så stærkt med den nordøstgrønlandske is. Shfaqat Abbas Khan siger, det blandt andet har noget at gøre med den manglende havis. Og klimamodellerne kan ikke forklare ændringerne, siger han. Smeltningen går simpelthen for hurtigt.

- Vi kan se, at i løbet af en sommer, to somre, så accelererer det hele, og så begynder fronten af isen at kollapse. Det er ikke noget, som klimamodellerne kan forudsige.